Home

Achtergrond 194 x bekeken

'Tuta-vrije gebieden tomaten haalbaar'

Handel, teelt en telersverenigingen boeken vooruitgang in plannen voor aangewezen productiegebieden voor gecontroleerde tomatenteelt voor export naar de VS.

De sector wil nog steeds de export hervatten in 2011, ondanks aanscherping van de maatregelen van de Amerikaanse overheid tegen Tuta absoluta een maand geleden. Er moeten daardoor aanzienlijk meer vallen geplaatst worden dan aanvankelijk gedacht. De plannen voor gecontroleerde teelt zijn daardoor duurder geworden.

Ad Klaassen, secretaris van handelskoepel DPA, toont zich echter hoopvol. Frugi Venta, DPA en LTO hebben nu een beeld van de kosten en werken aan onderbouwing van een financieringsaanvraag bij het Productschap Tuinbouw. Er zijn opties om buiten de concentratiegebieden dergelijke gebieden in te richten.

Ook de grootte van zo’n gebied is nog onduidelijk. Telersverenigingen overleggen of het mogelijk is samen te werken binnen zo’n gebied. De GMO-wetgeving maakt dit mogelijk. "Je moet als teler je product verkopen via de telersvereniging, maar je mag ook afspraken maken over het doorleveren aan andere handelspartijen." Zo kan uit één gebied meerdere bedrijven beleverd worden.

Volgens Klaassen wordt snel duidelijk of de sector gaat voor het plan om de export naar de VS te hervatten. Het is echter nog steeds mogelijk dat het plan afgeblazen wordt. "Hoe dieper je op de materie ingaat, hoe meer nieuwe vragen oprijzen." Zo moet nog bepaald worden hoe de financiering in de toekomst verloopt. "Het kost een paar ton om gebieden ’pestfree’ te maken, maar wie gaat het in 2011 betalen en ben je dan zeker dat je mag exporteren?"

Haast is geboden om januari 2011 te halen. De sector mag de aanvraag voor financiering via het PT schriftelijk doen. Het punt staat niet op de agenda van de komende vergadering. Uit statistieken van het Amerikaanse ministerie van landbouw blijkt dat de VS geen Europese tomaten invoert. Spanje stond eerder op de zwarte lijst, Nederland kwam daar dit jaar bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.