Home

Achtergrond 225 x bekeken

Turkije: Israël moet gestraft worden

Turkije heeft vandaag opgeroepen Israël te straffen, omdat Israëlische commando's maandag een internationaal hulpkonvooi voor de Gazastrook aanvielen.

Daardoor vielen ten minste negen doden, onder wie zeker vier Turken.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei dat "droge verklaringen met veroordelingen'' niet genoeg zijn. ,"De arrogante, onverantwoordelijke en brutale aanval van Israël, die onrechtmatig was en die respect voor de mens met voeten trad, moet zeker gestraft worden'', aldus Erdogan.

Op verzoek van Turkije kwam de NAVO vandaag bijeen voor spoedberaad. Het bondgenootschap riep Israël op alle mensen en schepen te laten gaan die nog worden vastgehouden.

De Vrijheidsvloot met circa zevenhonderd personen uit meer dan veertig landen aan boord van zes schepen, wilde 10.000 ton hulpgoederen in Gaza afleveren, waaronder papier, cement, medische apparatuur, kleding en geprefabriceerde huizen. Israël had voordat de vloot vertrok al gewaarschuwd, dat het leger zou ingrijpen zodra de schepen de Israëlische wateren zouden binnenvaren. Israël heeft het gebied, dat door de radicale Palestijnse beweging Hamas wordt bestuurd, van de buitenwereld afgesloten.

Na twaalf uur vergaderen kwam de VN-Veiligheidsraad maandagavond (lokale tijd) met een verklaring waarin hij de actie van Israël veroordeelde. De raad eist verder dat er een ,,onafhankelijk, geloofwaardig en transparant'' onderzoek komt naar de aanval van het Israëlische leger op de vloot. Ook eiste de raad dat de honderden opvarenden die nog vastzitten, onmiddellijk worden vrijgelaten.

De uiteindelijke verklaring was in zwakkere bewoordingen opgesteld dan Turkije, de Palestijnen en Arabische landen wilden. Israëls bondgenoot de Verenigde Staten wisten te voorkomen dat de actie van Israël in de sterkste bewoordingen werd veroordeeld en dat de VN een onafhankelijk internationaal onderzoek zouden eisen.

Meer gevechten

Kort nadat de verklaring van de Veiligheidsraad was gepubliceerd, drongen enkele Palestijnse militanten Israël binnen vanuit de Gazastrook. In de buurt van de kibboets Nirim ontstond een vuurgevecht, waarbij het Israëlische leger zeker twee militanten om het leven bracht. Later werden in het gebied drie Palestijnen gedood, die raketten zouden hebben afgevuurd.

Egypte op zijn beurt besloot de grensovergang met de Gazastrook bij Rafah open te stellen om humanitaire hulp aan de bewoners van de verpauperde kuststrook mogelijk te maken. Ook kunnen mensen die medische hulp nodig hebben daarvoor naar Egypte reizen. De grens blijft voor onbepaalde tijd open.

Ondertussen is uit Malta weer een boot met hulpgoederen van het konvooi naar Gaza vertrokken . Een tweede boot met circa 35 passagiers sluit zich daar vermoedelijk binnenkort bij aan. Israël heeft al aangekondigd schepen met hulpgoederen weer te verhinderen naar de Gazastrook te varen.

Op grond van het zeeoorlogsrecht is Israël bevoegd om de lading van schepen met goederen voor Gaza te controleren, zo liet demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag weten aan de Tweede Kamer. Het risisco van het breken van de blokkade ligt volgens de minister bij degenen die dat doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.