Home

Achtergrond 1725 x bekeken

'Triticale kan aantrekkelijk graangewas worden'

De teelt van triticale kan een goed alternatief zijn voor tarwe. De opbrengsten zijn zeker zo hoog en er is minder kunstmest nodig.

Het Britse onderzoeks- en adviesbureau ADAS concludeert dat uit onderzoek dat is uitgevoerd op kleigrond. Op de proefvelden is vorig jaar 12 ton triticale geoogst per hectare, zegt onderzoeker Daniel Kindred. "Bij wintertarwe halen we 10 ton. Terwijl triticale 50 kilo stikstof per hectare minder nodig heeft dan tarwe. Dat is belangrijk gezien de noodzaak de CO2-productie te verlagen Als we de resultaten in veldproeven kunnen herhalen kan triticale een aantrekkelijk gewas worden."

Volgens ADAS kan triticale worden gebruikt voor verwerking in veevoer en voor de productie van bioethanol. Maar de prijs van triticale ligt onder die van tarwe. Kindred: "Als triticale een groot gewas wordt net als tarwe, zal de prijs ook aantrekken. Triticale is ook geschikt voor verwerking in veevoer."

ADAS heeft het onderzoek dit jaar voortgezet. Triticale wordt vergeleken met de winterteelt van tarwe, gerst, haver en rogge. ADAS wil triticale in een vervolgonderzoek testen in de fabriek van Ensus, waar graan wordt verwerkt tot bioethanol.

Volgens topman Alwyn Hughes van Ensus is de productie van bioethanol even belangrijk als de productie van het restproduct DDGS. "Dat bevat veel eiwit. Het kan de import van soja uit andere landen vervangen. De vraag naar eiwitrijke grondstoffen groeit in de EU sneller dan de vraag naar bioethanol. Bovendien wordt het steeds moeilijker om niet-transgene soja te kopen in de wereld."

Of registreer je om te kunnen reageren.