Home

Achtergrond 266 x bekeken 1 reactie

Transparantie geen toverstaf

Meer transparante marktinformatie is top. maar het leidt niet tot een hogere prijs.

Transparantie lijkt het ultieme antwoord op de vraag hoe te komen tot een betere margeverdeling in de keten. Met een hogere opbrengstprijs voor de boer als gevolg. Nu wil de LTO-vakgroep Akkerbouw een digitaal prijsinformatiesysteem voor fritesaardappelen opzetten. Samen met de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), de verwerkende industrie (Vavi), de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) en de landbouwbeurzen wil ze een website lanceren waarop iedereen kan zien wat de waarde is van diverse partijen fritesaardappelen. Plus informatie over de voorraden aardappelen.

Meer transparantie is goed. Marktinformatie is voor een boer erg belangrijk. En dat belang neemt alleen maar toe bij afnemende ondersteuning vanuit de EU. Maar LTO moet niet de suggestie wekken dat transparantie leidt tot een hogere opbrengstprijs. Dat is een utopie, bleek ook tijdens hoorzittingen in de Tweede Kamer, in februari, over prijsvorming in de voedselketen. Onder anderen LTO-voorzitter Rundveehouderij Siem Jan Schenk concludeerde dat meer openheid niets verandert aan de machtsverhoudingen in de keten. Anderen benadrukten dat als alle ketenschakels van elkaar precies de kosten, opbrengsten en marges kennen, er niets meer valt te onderhandelen. Dan gaat iedereen voor de laagste prijs.

De ambitie van LTO moet niet verder gaan dan betere marktinformatie. Dat geeft boeren handvatten om waar mogelijk te anticiperen op prijsbewegingen: even wachten met afleveren of prijsrisico’s afdekken via (termijn) contracten. Dan is het jammer dat de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) niet meedoet aan het LTO-initiatief. De VTA vindt dat prijsnoteringen moeten worden gevoed door boeren. Terwijl het toch echt de verwerkende industrie is die frites maakt en verkoopt. Beide schakels heb je dus nodig en het is al lastig genoeg om de industrie tot meer openheid te verleiden. De opstelling van VTA is daarmee niet in het belang van boeren.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Zo gauw iedere markt partij weet wat de voorraden en de kwalitiet zijn, zal hier de prijs op worden afgestemd. Gezien het feit dat het aanbod doorgaans op of boven de vraag ligt, zal dit soort transparantie zeker leiden tot een negatieve prijs spiraal. Zolang een ieder die dat wil, inzage heeft in de >meitellingen< van de Europese landen en via sateliet opnames zich een beeld van de te verwachten opbrengst kan maken, weet de koper in een vroeg stadium wat hij kan verwachten en stelt hier zijn inkoop gedrag op af. geef nog meer transparantie en de inkoper zal nog beter weten hoe hij moet reageren op de markt. Wil de boer een betere prijs, is er maar één oplossing zorgen dat het aanbod op een niveau komt onder de totale vraag. Dus aanbod regulering of prijs regulering via minimumprijs stelling!!! Utopie???

Of registreer je om te kunnen reageren.