Home

Achtergrond

Trafigura: ons bewijs door niemand weerlegd

Alle verhalen over de gebeurtenissen rond het schip de Probo Koala in 2006 zijn volgens oliebedrijf Trafigura gebaseerd op een mythe, in plaats van op bewijzen.

"Tot op de dag van vandaag zijn onze wetenschappelijke bewijzen door niemand weerlegd'', aldus directeur Eric de Turckheim in een verklaring na afloop van de rechtszitting gisteren.

Het bedrijf betoogde donderdag dat het Openbaar Ministerie (OM) een selectief beeld geeft van de feiten. Door de hetze van milieuactivisten, journalisten en politici tegen Trafigura is het bedrijf in de publieke opinie al schuldig bevonden, voordat de rechtbank heeft geoordeeld, zo stelde advocaat Mischa Wladimiroff.

Trafigura staat terecht voor het zonder toestemming in- en uitvoeren van gevaarlijke afvalstoffen en het overtreden van milieuwetten in Amsterdam in 2006. De door Trafigura gehuurde Probo Koala wilde volgens justitie gevaarlijk scheepsafval afleveren in de Amsterdamse haven.

Na een conflict met afvalverwerker APS vertrok het schip echter weer om het afval te leveren aan een lokaal afvalbedrijf in Ivoorkust. Dit bedrijf zou zorgen voor de verwerking van het afval, maar dumpte het spul in de stad Abidjan. Vervolgens claimden de lokale autoriteiten dat dit tot slachtoffers had geleid. Het OM eiste maandag voor de gebeurtenissen in Amsterdam een boete van 2 miljoen euro, de maximaal mogelijke straf.

Maar de hele gang van zaken rond de Probo Koala en het vervoer van het afval naar Ivoorkust is volgens het bedrijf volgens het boekje gegaan. De stad Abidjan zou beschikken over de grootste en best toegeruste haven van West-Afrika, met twee raffinaderijen en faciliteiten voor de verwerking van afval.

Het was volgens Trafigura de lokale afvalverwerker Société Tommy die contractbreuk pleegde en het afval dumpte. Daardoor ontstond ernstige vervuiling van het milieu en overlast door een "afgrijselijke stank''. Het afval was niet giftig, zo benadrukt Wladimiroff, maar het verhaal dat het gevaarlijk zou zijn ging al snel een eigen leven leiden. "In Ivoorkust lijkt sprake te zijn geweest van massapsychose.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.