Home

Achtergrond 183 x bekeken

Toezicht op storten asbestafval faalt

Het toezicht op het storten van asbest is in Noord-Holland ver onder de maat.

Dat is de voornaamste conclusie van het onderzoeksrapport 'Asbestketen ontrafeld', dat woensdag in Amsterdam is gepresenteerd.

Uit het onderzoek onder leiding van officier van justitie Yvonne van der Meer en oud-burgemeester Berry Groen van Uithoorn blijkt dat in 50 tot 80 procent van de gevallen de herkomst van het gestorte asbest onduidelijk is. De stortingen zijn daarmee illegaal. Dat komt vooral doordat er voor het verwijderen van asbest vaak geen sloopvergunning wordt aangevraagd. Op die manier kunnen de 'vrije jongens' hun gang gaan, zo stellen de onderzoekers vast.

De onderzoekers pleiten er in hun rapport voor dat het toezicht op de regels wordt aangescherpt. Justitie, de milieupolitie en veel Noord-Hollandse gemeenten hebben aan het onderzoek meegewerkt. In een half jaar tijd zijn vorig jaar ongeveer driehonderd zaken aan het licht gekomen, waarbij er reden is voor verder onderzoek. Van dat aantal komt ongeveer de helft in aanmerking voor strafrechtelijk onderzoek, zo staat in het onderzoeksrapport.

Het onderzoek naar misstanden in de Noord-Hollandse asbestketen is het eerste concrete project van gemeenten, politie, justitie en de provincie om de milieuregels beter te handhaven. De betrokken overheden en instanties hebben daarvoor in 2008 toegezegd meer samen te werken door een betere uitwisseling van informatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.