Home

Achtergrond 1 reactie

'Toetsplicht MER nutteloos'

De nieuwe MER-beoordelingsplicht levert het milieu niks op, kost veehouders dus onnodig 1.500 euro terwijl de procedure voor uitbreiding zes maanden vertraagd kan worden.

Dat zegt Hans Huijbers, voorzitter van de commissie Milieu van belangenorganisatie LTO Nederland.

Huijbers reageert op een ontwerpbesluit van het ministerie van Vrom. Volgens Huijbers levert de beoordelingsplicht het milieu niks meer op dan al via de normale milieuvergunning is geregeld. In de milieuvergunning staan alle eisen op het gebied van ammoniak, fijnstof, geluid etc. De MER-beoordeling betekent dat een veehouder die wil uitbreiden in een onderzoeksrapport moet laten onderbouwen dat voor zijn bedrijf geen milieu-effectrapportage nodig is. In de praktijk blijkt volgens Huijbers dat van alle bedrijfsuitbreidingen bij 1 of 2 procent een milieu-effectrapportage vereist is. Voor uitbreidingen van zeer grote varkens- en pluimveebedrijven is nu al een milieu-effectrapportage verplicht.

Als het ontwerp ongewijzigd doorgaat, zullen de pluimveehouders die met 40.000 dieren of meer uitbreiden met de beoordelingsplicht te maken krijgen, evenals varkenshouders die met 2000 vleesvarkens of 750 zeugen uitbreiden.

Volgens het ontwerp geldt de MER-beoordelingsplicht in de toekomst ook voor grotere rundveebedrijven die fors willen groeien, met 200 koeien of meer. De verwachting is dat bedrijven vooral na het afschaffen van het melkquotum in 2015 fors groeien.

Eén reactie

  • no-profile-image

    .

    Als de kosten zo oplopen dan kun je beter grotere stappen zetten.
    Dus geen 2000 vleesvarkens per keer uitbrteiden. Maar in één keer 10.000 per keer. Kosten blijven gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.