Home

Achtergrond

Tjeenk Willink wordt informateur

Vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink wordt de nieuwe informateur. Koningin Beatrix heeft hem gevraagd haar ,,op korte termijn te informeren over de stappen die moeten worden gezet om te komen tot de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal''. Het kabinet van de Koningin heeft dit vandaag meegedeeld.

Het staatshoofd wijkt daarmee af van het advies van haar vorige informateur, VVD-senator Uri Rosenthal. Die wilde een informateur van VVD- en een van PvdA-huize. Dat pleidooi kreeg de steun van fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks. Alleen D66-leider Alexander Pechtold had vrijdag een voorkeur voor één informateur.


De 68-jarige Tjeenk Willink is de belangrijkste en eerste adviseur van het staatshoofd. Hij is lid van de PvdA, maar staat al jaren duidelijk 'boven de partijen'. Hij was senator voor de PvdA en daarna voorzitter van de Eerste Kamer. Hij is sinds 1997 vicepresident van de Raad van State.


Tjeenk Willink was als informateur betrokken bij de formatie van Paars-1 in 1994. Hij adviseerde toen na een week verkenning dat het onderzoeken van een paars kabinet de meeste reële optie was.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.