Home

Achtergrond 541 x bekeken 8 reacties

Tijd voor een revolutie!

Nog geen jaar na frauduleuze verkiezingen krijgt de wereld de rekening gepresenteerd: opstanden in Kirgizië en regime change.

Ik zou in april een evaluatie uitvoeren van een FAO-programma in Kirgizië. Dat werd uitgesteld, want op 7 april brak hier in Kirgizië de pleuris uit. De mensen waren de graaiende politici weer meer dan zat en de oppositie zag haar kans schoon en nam de macht over. Helaas ging dat deze keer met schieten en doden gepaard en dat was toch een schok voor de meeste mensen hier. In 2005 was het hier namelijk maar één dag chaos en vielen er geen doden tijdens de Tulpenrevolutie. De huidige revolutie is anderhalve maand gaande en er vielen al tegen de 200 doden.

Heimwee naar communistische tijd

Deze keer ging en gaat het er nog steeds veel erger aan toe dan toen. De werkloosheid in het land is hoog. Veel van de gastarbeiders komen terug uit Rusland of sturen geen geld meer op. Een groot deel van de bevolking, vooral de ouderen, leidt een miserabel bestaan en denkt met heimwee terug aan de communistische tijd, toen alles voor hen nog goed was. Veel jongeren willen emigreren. Kortom: men ziet weinig toekomst in eigen land.

Geopolitiek in de Tien Shan-bergen

Waarom is de wereld politiek geïnteresseerd in dit landje onder Kazachstan, tegen de Chinese grens? Dat gaat voornamelijk om militaire bases. De Amerikanen huren er een bij het vliegveld van Manas, de Russen gebruiken er een niet ver van de hoofdstad Bisjkek en zijn bezig om er nog een te bouwen in het Zuiden. Daarmee kunnen ze Oezbekistan beter in de gaten houden.

Toeristen en torpedo’s

Vroeger testte de Sovjet-Unie nieuwe torpedo’s in het Issykul-meer en delfden de Russen er uranium zonder pottenkijkers. Nu is het meer een belangrijke toeristentrekpleister met helaas hier en daar lekkende mijndumps, maar daar mag je niet over praten.

Speelbal van de wereldpolitiek

Het land is dus een speelbal geworden in de wereldpolitiek en krijgt daar nu rekening voor gepresenteerd. Lang leve de globalisering!
Iedereen wist dat de verkiezingen in juli vorig jaar niet eerlijk verlopen waren. Toch was er weinig commentaar van de waarnemers en internationale fora. Waarschijnlijk was dat omdat Bakiev voor het Westen onze man was. Hij verlengde de Amerikaanse huur van een vliegbasis en aanpalende militaire basis. En dat ondanks de belofte van Rusland om een paar honderd miljoen cash te investeren en grote kredieten te verstrekken als het contract met de Amerikanen zou worden opgezegd.

Centraal-Aziatisch kruitvat: Ferghana-vallei

In het zuiden van Kirgizië ligt de Ferghana-vallei, een vruchtbare strook land die op een letterlijk kromme wijze verdeeld is tussen Tadzjikistan, Kirgizië en Oezbekistan. Het democratische gehalte van de buren is niet erg hoog. Omdat deze landen beducht zijn voor export van volksopstanden, sloten ze allemaal de grenzen met Kirgizië. Tadzjikistan en Kirgizië hebben in hun bergen grote voorraden water, die Kazachstan en Oezbekistan nodig hebben voor hun geïrrigeerde landbouw (voornamelijk katoen). De stuwmeren zijn echter lang niet vol. Daar wordt de elektriciteit voor Tadzjikistan en Kirgizië gegenereerd, waarvan ze vooral in de winter veel nodig hebben voor verwarming.
Kazachstan en Oezbekistan kijken met lede ogen toe hoe dat schaarse water buiten het groeiseizoen naar het al bijna opgedroogde Aralmeer stroomt en niet gebruikt kan worden.
Het waterbeheer is een groot twistpunt in de regio geworden. De grens met Kazachstan ging (een maand na de sluiting) weer open nadat Kyrgyzstan ten einde raad het irrigatiewater naar Zuid-Kazachstan afsloot: oog om oog, tand om tand. Die afsluiting hoefde maar één dag.

Groeiende spanning in het land en de regio

Afgelopen donderdag brak de pleuris weer uit in Osh: brandstichting, groepen die op elkaar schieten. Via Skype heb ik direct contact met vrienden daar en kan ik het schieten horen. Niemand weet wie verantwoordelijk is of hoe het in bedwang te krijgen. Het heeft te maken met de armoede en uitzichtloosheid van het bestaan van mensen. Dan wordt het makkelijk om mensen te ‘kopen’ om rotzooi te schoppen. Of dat nou in Kyrgyzstan is of in Afghanistan. Minder geld voor ontwikkelingssamenwerking? Daar ben ik het mee eens, als er dan ook maar meteen veel meer kansen op de wereldmarkt gecreëerd worden voor dit soort landen. Het is beter dat ze zelf hun broek ophouden dan dat ze hun hand ophouden voor onze aalmoezen! Maar dat kost ons waarschijnlijk nog meer dan die ontwikkelingshulp in verloren marktaandeel, dus gaan we maar door met onze WTO-onderhandelingen en spelletjes, want aan het einde van de dag levert dat ons het meeste op!

Boeren hadden geen tijd voor revolutie

Ondertussen is de evaluatieklus weer klaar. Gelukkig hadden de boeren geen tijd voor revoluties. De etnisch-Oezbeekse burgemeester van de plattelandsgemeente Khadamzay kan nog steeds zijn werk doen en zijn schouders ophalen over de ‘bardak’ (nonsens). De kuddes koeien en schapen liepen weer op de autowegen, op weg naar de bergweiden, en de boeren stonden hun opkomende aardappelen en mais te schoffelen. Boeren praatten over de effecten die de beperkingen voor het grensverkeer hebben op de prijzen. Natuurlijk kan hier het meeste nog steeds de grens over, maar dat geeft toch weer extra overhead-kosten, om het maar zacht uit te drukken. Het enige wat zij willen is dat die onzin ophoudt en dat ze hun producten weer kunnen afzetten.

Foto's: Anton van Engelen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Ja Anton en zoals we weten van dichtbij. is de ellende nog steeds bezig en hulp lijken ze niet te krijgen. moeten zeker eerst duizende doden komen en mens en economie helemaal kapot gaan.linke boel ook voor buurlanden.
  Groeten

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Anton zoals je weet lees ik je berichten altijd met de allergrootste interesse ook nu weer Tussen haakjes als ik het goed heb is het Aralmeer ook uitgedroogt door te veel water aftappen voor bevloeing in een van boeken over de ussr staat er'n foto van met 'n schip zo groot als 'n kustvaarder in een zandvlakte . Maar wat gewone mensen allemaal mee moeten maken door krom politiek geschuivel

 • no-profile-image

  Han

  Anton als ik het goed lees brengt de WTO het voor ons >rijken der aarde< gewenste resultaat >meer< en voor de armen dat wat de WTO niet beloofde >minder<. Volgens de politiek en de ambtenaren zou de WTO de armen der aarde toch meer >welvaart, brengen. Helaas bestaat hun welvaart uit >oproer<, armoede en dood. Zelfs de WTO blijkt de wapen industrie niet te hebben vergeten. Of ben ik te somber Anton?? ik hoop het!!

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed.Anton en ik hebben het er samen over gehad wat kan ik schrijven en wat niet.Nou Ed wat hier nu staat is wel het zachtste wat er kan staan.Robert Boerderij heeft laatste woord. nou ja meestal. maar heeft er ook nog wat uit weg gelaten.Maar Ed het is veel erger dan hier staat.Wel ben ik blij dat iemand als Anton het durft te schrijven van uit zijn positie.Ik durf vaker niet echt het echte te schrijven om dat ik hier wil blijven wonen Ed.Weet jij begrijpt wat ik bedoel.Je moet eerst paar meisjes van kant maken en leven van niks maar wel in casino spelen eer je erkend word? Ja? Ja.In dat leven leef jij en miljoenen andere voedsel voor zienende mensen
  Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Han.Ik ken Anton nu al paar jaar hier. Super kerel.Altijd goede zin>ben op zijn trouwerij geweest.Maar Als Anton zou schrijven wat ie echt weet.Cia bij transport drugs Afghanistan naar Europa.Onder lokale politie begeleiding.Wat ik hier zie en hoor zelfde niveau dat als jullie ons niet door laten dan gebeurd dat.Komt gewoon een dun ventje naar vadertje staat in nette kleertjes en zegt dat heel gewoon.Wat doet vadertje staat dan??? laten gaan want een bus station in de centrale city op blazen hoeft niet!Dit is geen bluf dit is wat ik al zo vaak gehoord en soms gezien heb en we mogen het niet zeggen of naar buiten brengen.Man wat is de wereld vuil. Hartstikke vuil echt Han.Maar ik wil hier blijven.Hier is de wereld tenminste opener in het wel en niet.In NL is het een gehuicheld en erger dan konte kruiperij en mensen in slaap sussen en niks maar dan ook niks besluiten
  Groeten
  Ben niet bang om dit te schrijven.Want word me duidelijker en duidelijker dat deze zogenaamde corrupte wereld eerlijker is dan hele mest hoop Europa tegen over de gewone mens.Hoe hard het hoe ook is.

 • no-profile-image

  Anton

  Beste Ed, ja, water is op dit moment het grootste struikelblok in de regio: 2 landen die een voorraad hebben (Tadjikistan en Kirgizie) en 3 die te kort komen en een dorstige irrigatie landbouw hebben (Kazakhstan, Uzbekistan en Turkmenistan). Dat Aral Meer is inderdaad nog maar een schim van wat het was en het stof dat daar waait zit vol met pesticiden uit de katoenteelt. Er moet een drastische herziening van landbouw systeem in de regio komen om water supply en demand weer in balans te brengen. Zeker minder katoen. Is overigens een gewas dat ik haat: werkt het best onder slavernij condities of met een Farm Bill of CAP, anders is het niet rendabel te krijgen.
  Bert: als je weet dat je bepaalde dingen niet kunt zeggen in het openbaar moet je het hier ook niet doen. Ja, het is veel erger dan dit verhaaltje laat zien, maar dat kan niet altijd gezegd worden zonder bewijzen. En ik heb nog nooit censuur van Robert bespeurd: ik weet door schade en schande zelf ongeveer wat je wel en niet kunt zeggen, dus....die discussies over de skype of naast je varkens maar beter tussen ons laten. En....het is misschien een schok voor je om te zien dat er eigenlijk niet zoveel verschil is tussen westerse en oosterse corruptie, nepotisme, hebzucht en egoisme. Er zitten daar allemaal mensen waar niets menselijks vreemd aan is. Misschien dat we in het westen wat betere controle mechanismen hebben. Han, op papier lijkt het allemaal heel mooi en alle projecten die proberen boeren in Afrika etc. aan GAP systemen te krijgen om maar te kunnen exporteren zijn moedig, maar aan het eind van de dag vraag ik me toch af wie er het meeste aan verdient. De SPS maatregelen is een dure stok in termen van kennis, equipment, procedures en vaardigheden om mee van je af te kunnen slaan. Daar hebben we in het westen alweer zo'n geweldig competitive advantage. Een vergadering bij WTO waar besloten wordt over een maatregel en waar je als land niet aanwezig bent word je automatisch als "akkoord" geregistreerd (want als je tegen was kwam je toch wel om te stemmen?). Als een land 1 of 2 mensen daar heeft lopen en er zijn veel parallel vergaderingen dan wordt het toch lastig. De hele EPA discussie als opvolger van de Lome overeenkomst geeft mij toch erg het gevoel dat er een tamelijk ongelijkwaardig proces aan de gang is. Maar zolang er gepraat wordt en ontwikkelingslanden dat spel ook steeds beter beheersen moeten we maar blijven hopen dat het ergens kan bijdragen aan verbeteringen. Voor de Kazakhse landbouw wordt toetreding tot WTO dramatisch, maar ja.....als land zullen ze de voordelen wel uit de handel in grondstoffen en half fabrikaten gaan halen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoog interessante blog Anton!!!... Maar wat een toestanden in jouw wereld, armoede en uitzichtloosheid met als gevolg anarchisme, protest enzovoort. Tsja en dan te bedenken dat de Amerikanen en de Russen alleen ge-interesseerd zijn in militairstrategische belangen. Ik bewonder jou moed Anton!!!... Maar kan mij voorstellen dat u zich af en toe voelt als iemand die dweilt met de open waterkraan. Er is nog veel te doen op deze wereld en hoe krijg je apathische mensen weer actief ??? Daar is pioniersgeest voor nodig en wat kleingeld. Pioniersgeest hebt u al, daarom hoop ik voor u dat u het nodige kleingeld ook zal krijgen en dat de mensen in uw werkgebied weer moed en perspectief krijgen!!!... Want daar gaat het toch om, Anton???, groeten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.