Home

Achtergrond

'The old king is dead, long live the king'

Tijdens het VVD-verkiezingscongres in Papendal, in april, liet lijsttrekker Mark Rutte zich naar het podium begeleiden onder de klanken van Viva La Vida van de band Coldplay.

Op de VVD-verkiezingsavond in Scheveningen, diep in de nacht van woensdag op donderdag, startte de dj het plaatje opnieuw. De songtekst bleek een profetische inhoud te hebben op de avond dat CDA-partijleider Jan Peter Balkenende zijn vertrek uit de politiek aankondigde: ,,Now the old king is dead, long live the king.''

De liberale partij had voor haar verkiezingsavond domicilie gekozen in een strandtent in Scheveningen. Toen omstreeks 21.00 uur de exit poll op de beeldschermen verscheen, gingen er ijselijke kreten door het etablissement. De VVD, die tot dan in de peilingen boven de rest uitstak, stond opeens met 31 zetels gelijk met de PvdA. VVD-partijvoorzitter Ivo Opstelten stelde de aanwezigen een beetje gerust. ,,Het zijn nog polls. Het is ongewoon spannend. We wachten de resultaten gewoon af.''

Dat afwachten duurde veel langer dan vooraf verwacht. De nek-aan-nekrace met de PvdA leek pas diep in de nacht beslecht in het voordeel van de partij van Rutte. Maar zelfs toen de lijsttrekker durfde te constateren dat hij met 31 zetels een zetel voorstond op de PvdA, hield hij een voorbehoud. ,,Er moeten nog stemmen worden geteld'', hield hij zijn gehoor voor. De aanwezige VVD'ers hadden er echter alle geloof in dat hun partij de voorsprong zal behouden. Ze refereerden aan de stemmen uit het buitenland die nog moeten binnenkomen. Volgens hen zijn die vaak in het voordeel van de VVD.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot noemde de winst schitterend. ,,Ik ben 43 jaar lid van de VVD en vanavond had ik voor het eerst het gevoel dat we echt de grootste konden worden. Of we met de PVV gaan onderhandelen? Dat bespreken we donderdag in de fractie. Het is verstandig dat we vooraf geen partijen hebben uitgesloten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.