Home

Achtergrond 329 x bekeken

Tarweproductie EU stijgt, wereldwijd is daling te zien

De productie van tarwe neemt dit jaar in de EU toe met 2,7 procent tot 143,1 miljoen ton.

Dat schrijft wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de Verenigde Naties. Wereldwijd daalt de productie bijna een procent tot 676,5 miljoen ton, maar de druk op de prijzen houdt aan. De grootste productiedaling vindt plaats in Noord-Amerika, waar de VS en Canada samen 79,8 miljoen ton tarwe verwachten te oogsten, tegen 86,8 miljoen ton een jaar eerder. De tarweproductie van de Russische Federatie daalt een kleine 3 procent tot 60 miljoen ton.

Oekraïne, in 2009 de op acht na grootste producent, oogst volgens de FAO waarschijnlijk 18,5 miljoen ton. Dat is 12 procent minder dan een jaar eerder. Opvallend is een productiestijging van 43 procent in Argentinië, dat volgens de FAO circa 10,7 miljoen ton zal oogsten.
De druk op prijzen houdt vanwege de economische onrust in Europa aan, maar de FAO vindt voorspellen moeilijk. De moeilijk voorspelbare wisselkoersverhouding dollar-euro is sterk bepalend voor de Europese tarweverkoop in bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Azië. Van januari tot juni is de tarweprijs op de wereldmarkt 13 procent gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.