Home

Achtergrond

Streep door splitsen energiebedrijven

Het gerechtshof in Den Haag heeft de verplichte splitsing van energiebedrijven onderuit gehaald.

De verplichting van energiebedrijven om zichzelf op te delen in een commercieel bedrijf dat de energie levert en een publiek bedrijf, dat de distributienetten in handen heeft, wordt in strijd geacht met Europees recht.

De Staat gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Het gerechtshof oordeelt dat de zogeheten splitsingswet inbreuk maakt op het vrije verkeer van kapitaal. Volgens het ministerie van Economische Zaken heeft het gerechtshof oog voor de economische belangen die op het spel staan, maar kijkt het te weinig naar het publieke belang van betrouwbare levering van energie en bescherming van de consument.

Een meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer vindt het net als demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) van groot belang dat de energienetten, die eigendom zijn van gemeenten en provincies, in publieke handen blijven. VVD, PvdA, CDA en SP hebben dat dinsdag duidelijk gemaakt in reacties op de uitspraak. De Tweede Kamer heeft volgende week een overleg met de minister over de uitspraak van het gerechtshof.

De energiebedrijven Essent, Delta en Eneco spanden de rechtszaak aan. Essent, dat werd overgenomen door het Duitse energieconcern RWE, is al gesplitst. Eneco en Delta waren tot dusver wettelijk verplicht om dat nog dit jaar te doen.

De splitsingswet moet voorkomen dat winsten uit het beheer van de distributienetten voor stroom en gas worden gebruikt voor commerciële activiteiten. Als energiebedrijven verlies lijden op de verkoop van de energie kan dat dan niet worden afgewend op de afnemers. Die kunnen wel kiezen van welk bedrijf zij de energie kopen, maar ze zitten vast aan het netwerkbedrijf in hun regio. De splitsingswet bepaalt dat de netwerkbedrijven volledig los moeten staan van de leveringsbedrijven en dat ze ook nog eens in handen van de overheid moeten blijven. De leveringsbedrijven kunnen dus wel in handen komen van commerciële leveranciers. Zo is Essent inmiddels overgenomen door RWE en een ander groot energiebedrijf, Nuon, door het Zweedse Vattenfall. ook Nuon heeft het netwerkbedrijf al afgesplitst.

De energiebedrijven hebben zich van meet af aan fel verzet tegen de splitsingswet. In een vrije Europese energiemarkt werden de bedrijven steeds groter doordat dat economische schaalvoordelen biedt. De Nederlandse energiebedrijven zijn naar verhouding klein en concurrentie zou nog moeilijker worden als ze ook nog eens hun netwerkbedrijf moesten afstoten. In andere Europese landen zijn de energiebedrijven niet verplicht om zich op te splitsen.

De energiebedrijven Eneco en en Delta reageerden verheugd op het vonnis. Zij stellen dat de splitsingswet helemaal niet nodig is, omdat er al andere wetten zijn om de consumenten te beschermen en de zekerheid van levering van energie te waarborgen. Zo zijn er regels voor de tarieven die gehanteerd mogen worden.

Bovendien kost de splitsing de bedrijven geld. In het afgesplitste netwerkbedrijf moet geld worden gestoken om aparte afdelingen op te zetten voor onder meer ict en administratie. Bovendien wordt de financiering van bedrijven een stuk duurder, als er minder vermogen in de onderneming zit in de vorm van distributienetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.