Home

Achtergrond 349 x bekeken 2 reacties

Stikstofnorm zaaiui blijft 145 kilo

De stikstofgebruiksnorm voor zaaiuien op kleigrond is vastgesteld op 145 kilogram per hectare voor de periode 2010-2011. Dat heeft minister Gerda Verburg besloten.

De stikstofgebruiksnorm voor zaaiuien op kleigrond is vastgesteld op 145 kilogram per hectare voor de periode 2010-2011. Dat heeft minister Gerda Verburg besloten.

Verburg legt hiermee een verzoek van LTO, om de norm te verhogen naar 170 kilo, naast zich neer. Ze wil eerst onderzoek van Plant Research International (PRI) afwachten naar de oorzaken van hoge stikstofgehaltes in het grondwater op enkele plaatsen.
Volgens Verburg wijzen veldproeven uit dat een mestgift van 145 kilo per hectare bijna dezelfde opbrengst oplevert als een gift van 170 kilo per hectare. Eerder werd de stikstofnorm voor zaaiui verhoogd van 120 naar 145 kilo.
Verburg heeft ook de voorwaarden voor het hanteren van een stikstofnorm bij groenbemesters versoepeld. Deze mogen eerder dan 1 november worden ondergeploegd, mits de teeltduur minimaal acht weken blijft.
Tenslotte heeft Verburg een vrijstelling afgegeven voor het opbrengen van mineralenconcentraat bij aardappelen en granen. Dit hoeft niet emissiearm te gebeuren, maar mag ook met het sleepslangendoseersysteem. De vrijstelling geldt alleen voor dit jaar, vanwege een proef met het opbrengen van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger. Voor zand- en lössgrond geldt de vrijstelling tot 1 september, voor klei- en veengrond twee weken langer, tot 16 september.
Volgens Verburg zou de emissiearme toediening grote schade toebrengen aan de gewassen. Wel moeten de gewassen al zover zijn gegroeid, dat ze de bodem voor 85 procent bedekken. De ammoniakemissie is dan gelijk of lager dan bij emissiearme toediening.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    Lees dan die mestfora nog een keer, Leen. Dan snap je hoe ze daar aan komen.

  • no-profile-image

    Leen

    Regels, regels en regels. Snapt u het nog? Vroegàh was mest goed voor je gewassen en nu wordt het gesmoord door een woud van regels. Zie maar waar het schip strand. Knappe rechter die hier nog brood van kan bakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.