Home

Achtergrond 185 x bekeken

Stemlokalen open in België

In België hebben de stemlokalen de deuren geopend voor verkiezingen.

Tussen 08.00 uur en 15.00 uur bepalen de 7,7 miljoen stemgerechtigden wie de honderdvijftig zetels krijgen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de veertig zetels in de Senaat.

De opiniepeilingen voorspellen in Vlaanderen een grote winst voor het Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever. Hij wil zoveel macht naar Vlaanderen trekken dat België als land 'verdampt'. In Wallonië tonen peilingen dat het socialistische PS van Elio Di Rupo met afstand de grootste partij blijft. De verkiezingen moesten vervroegd worden georganiseerd nadat het liberale Open VLD zich uit de nationale regering had teruggetrokken.

Veel Belgen combineren het stemmen met een bezoek aan de katholieke kerk of aan de bakker, die bij de zuiderburen op zondag open is. Het stemmen is in België verplicht. Wie niet gaat riskeert een boete, hoewel die eigenlijk nooit echt wordt uitgedeeld. ,,Ik weet eigenlijk niet op wie ik heb gestemd. Mijn kindje heeft een vakje gekleurd'', zei een jonge moeder, die erkende dat ze alleen maar naar het stembureau was gekomen om een boete te voorkomen.

Het stemmen is tot dusver vrijwel zonder incidenten verlopen. Voorheen waren er nog wel eens acties wegens de taalstrijd, vooral in het omstreden kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. Wel hadden burgemeesters in deze gemeenten traditioneel geweigerd om de oproepbrieven te versturen. Ze protesteren zo tegen de opzet van het kiesdistrict. De provinciegouverneur heeft de brieven daarom in hun plaats verstuurd.

In Gent heeft de politie wel een man uit een stemlokaal gehaald die met een sabel in de hand wilde gaan stemmen. De man bedreigde niemand, maar de politie heeft hem opgepakt om problemen te voorkomen. De sabeldrager is bij de politie bekend om zijn geestelijke problemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.