Home

Achtergrond 353 x bekeken 2 reacties

'Stel voorwaarden voor duurzaamheid vast'

Er zouden objectieve duurzaamheidsvoorwaarden moeten komen waaronder de Nederlandse veehouderij mag produceren.

Die voorwaarden zouden vastgesteld moeten worden op basis van een grondige objectieve analyse. Dat zei Leo den Hartog, directeur onderzoek en ontwikkeling bij voerconcern Nutreco.

Den Hartog deed deze uitspraak tijdens de jubileumbijeenkomst van de Nederlandse afdeling van de WPSA, de World Poultry Science Association. De bijeenkomst ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de WPSA in Nederland ging over de vraag of er plaats is voor de pluimveehouderij in een duurzame wereld.

Bijna iedereen denkt verschillend over de vraagstukken, schetst Den Hartog. "Ook de non-gouvernementele organisaties zitten lang niet op één lijn." Hij is er voorstander van om met het vastleggen van een aantal objectieve criteria duidelijkheid te scheppen.

Den Hartog waarschuwde dat er in Nederland ruimte moet blijven voor verdere ontwikkeling van de primaire sector. Als de sector in Nederland zou verdwijnen of te klein wordt, dan zal er zeer veel weggaan. Bedrijven als Vion zitten hier ook omdat hier een relevante, kwalitatief hoogstaande primaire productie is.

Een ander punt wat Den Hartog ook aanroerde was de gebrekkige communicatie van de sector naar de maatschappij. "Wat doen we bijvoorbeeld met zo’n bijeenkomst als deze? Is er straks een persconferentie of iets dergelijks? We zitten veel te veel onder elkaar te praten zonder dat we naar buiten treden." In dat verband noemde hij ook de grote verdeeldheid in de belangenbehartiging die op termijn bedreigend zou kunnen worden. "Als we niet uitkijken gaan we ten onder aan verdeeldheid", aldus Den Hartog.

Als iets dat op zo kort mogelijke termijn moet worden opgelost, noemde Den Hartog het antibioticaprobleem. Volgens dagvoorzitter Anton Pijpers, decaan van de Veterinaire Faculteit van Utrecht moet het verbruik op de bedrijven zonder meer teruggedrongen kunnen worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Sake voor we voorwaarden gaan stellen, lijkt het mij raadzaam eerst eens duidelijk te maken >wat< we precies met >duurzaam< bedoelen. Beschrijf wat >duurzaam< is en waar toe het moet leiden. Laten de mensen eerst duidelijk het >doel< en de weg er naar toe omschrijven. Dan kunnen de boeren hun productie daarop aanpassen of tot de conclusie komen dat de Doelen onhaalbaar zijn, zolang er geen zak met geld in het doel ligt. Tot nu toe hebben we in Nederland per persoon een andere visie op Duurzaam en denken zeker niet aan de economische duurzaamheid van de landbouw.

 • no-profile-image

  k.i.s.s.

  Gebrekkige communucatie met de consument, Ja schuif die ook maar naar de boeren toe. Het gaat lekker als je alles rond de veehouderij wat volgt is er maar een partij welke alles moet oplossen en de rest toeleveranciers adviseurs voorlichters afnemers e.t.c. zeggen altijd van alles maar doen helemaal niks, maar kosten een gemiddeld boeren bedrijf wel minimaal 8000 euro per jaar.
  En iedereen die van agrarisch nederland moet leven durft niet wat extra's te doen, want ja de concurent doet het ook niet want die zou dan ook indirect kunnen profiteren. schijheilige schijtbakken allemaal
  Wel, boeren en agrarische onder nemers maak eens een lijstje van welke mensen er op je bedrijf komen, en beoordeel ze dan eens op toegevoegde waarde ja of nee.

Of registreer je om te kunnen reageren.