Home

Achtergrond

Steeds meer fosfaat gewonnen uit afvalwater

Het lukt onderzoekers steeds beter om fosfaat terug te winnen uit afvalwater.

Deze maand is de stof, die wereldwijd aan het opraken is, voor het eerst teruggewonnen uit Utrechts afvalwater door middel van nieuwe technieken. In totaal wordt landelijk nu ongeveer 20 procent van al het fosfaat uit het rioolwater gerecycled. Dat meldden Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en NV Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) vandaag.

Fosfaat wordt gebruikt voor de productie van medicijnen, schoonmaakmiddelen en kunstmest. Het is essentieel voor onze voedselvoorziening. Daarnaast is een overschot aan de delfstof in het oppervlaktewater slecht voor het milieu. ,,Het levert dus een milieu- en een financieel voordeel op om het terug te winnen'', aldus directeur Marcel Lefferts van SNB. Onderzoekers schatten dat de stof over ruim honderd jaar op is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.