Home

Achtergrond

Stap dichter bij vaccin tegen mastitis

Onderzoekers van de universiteit in Nottingham zeggen een belangrijke stap dichter bij een vaccin tegen mastitis te zijn gekomen.

Dat melden Engelse media. De onderzoekers hebben componenten van de mastitis veroorzakende bacterie Streptococcus uberis bekeken. De doorbraak ligt volgens onderzoeksleider Jim Leigh in de identificatie van een enzym die de bacterie gebruikt in de aanval op het rund. Deze ontdekking schept volgens de onderzoeker mogelijkheden voor een toekomstig vaccin.

Theo Lam van het Uiergezondheidscenturm (UGCN) geeft aan dat het inderdaad om een belangrijke wetenschappelijke doorbraak gaat. "Professor Leigh is een vooraanstaand wetenschapper." Lam maakt echter duidelijk dat de veehouders voorlopig nog niets met het onderzoek kunnen.

Eerst volgt meer theoretisch onderzoek en vervolgens moeten de uitkomsten nog in de praktijk worden getest. "Ik denk dat het onderzoek goed is, maar mastitis is erg gecompliceerd", legt Lam uit. "S. uberis is slechts één van de zoveel pathogenen die mastitis veroorzaken. Er zijn zoveel andere soorten als bijvoorbeeld E. coli en S. aureus." Een vaccin tegen alleen uberis is volgens Lam dan ook niet de oplossing.

Verlagen van de infectiedruk

Lam: "Er wordt al heel lang onderzoek gedaan naar mastitis, maar het feit dat er nog nooit 'echte' doorbraken zijn geweest, geeft aan hoe moelijk het is." Bij het bestrijden van mastitis komen volgens Lam twee zaken aan de orde. Ten eerste is dat de infectiedruk en ten tweede naar de weerstand van het dier. "Het verlagen van de infectiedruk is het makkelijkst" vertelt hij.

Het verbeteren van de weerstand kan volgens Lam door middel van vaccins of door het verbeteren van de natuurlijke weerstand. "Het is beter om de algehele weerstand te verbeteren dan de weerstand tegen één kiem."

De natuurlijke weerstand kan volgens Lam verbeteren door bijvoorbeeld het aanpassen van de voeding en het verbeteren van de huisvesting. Lam geeft aan desondanks positief tegenover het Engelse onderzoek te staan. "Ik hoop dat het ze lukt."

Of registreer je om te kunnen reageren.