Home

Achtergrond

Snel sterker greenportsorgaan

De vijf Nederlandse greenports moeten binnen enkele maanden een nieuwe, sterke belangenorganisatie hebben.

Dit orgaan, de High Level Group Greenports Holland, moet een einde maken aan de te grote versnippering in de tuinbouwsector en een stevige gesprekspartner voor de overheid zijn. Dat liet Sjaak van der Tak, voorzitter van de Stuurgroep Greenport Nederland en burgemeester van de gemeente Westland, vandaag desgevraagd weten. In de stuurgroep participeren de vijf tuinbouwclusters Westland/Oostland, Aalsmeer, Venlo, Duin- en Bollenstreek en Boskoop. Greenports Nederland heeft onder meer als taak de clusters te vertegenwoordigen in gesprekken met de overheid.

Fragmentatie in de tuinbouwsector belemmert de aanpak van problemen en vraagt om een sterkere belangenbehartiging voor de sector, concludeerde een adviescommisse onder leiding van ruimtelijk econoom Peter Nijkamp deze week. Greenports Nederland neemt het advies van de commissie Nijkamp om over een zogenoemde high level group (HLG) op te richten, waaraan private partijen deelnemen met aan het hoofd een aansprekende bestuursvoorzitter of directeur die voor overheid en publiek het gezicht en aanspreekpunt vormt. De HLG zou van de tuinbouw een volwaardige 'mainport' moeten maken. Volgens Van der Tak gaat de Stuurgroep Greenport optreden als een soort raad van commissarisen van de nieuwe HLG.

Willem Baljeu van handelskoepel Frugi Venta reageert positief op de plannen. "Vooral omdat het de markt vanuit bedrijven benaderd", zegt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.