Home

Achtergrond

Snel groeien vergroot kans op overgewicht

Kinderen die tussen hun tweede en zevende levensjaar snel groeien, hebben later 25 tot 35 keer meer kans om overgewicht te ontwikkelen.

Dat stelt onderzoekster Eryn Liem van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in een onderzoek waar ze 9 juni op promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het overgewicht heeft volgens Liem een genetische oorzaak. Ze vergeleek de gegevens van twee genen van zestienjarigen met eerdere groei- en meetgegevens. Kinderen die kampen met depressieve stoornissen of een impulsief karakter hebben nog meer kans op overgewicht. De kansen worden ook vergroot als de moeder van een kind rookt tijdens de zwangerschap.

In haar onderzoek pleit Liem ervoor om bij kinderen tot de puberteit het gehalte buikvet te bepalen door huidplooien te meten. Dat zou nauwkeuriger zijn dan de methode 'Body Mass Indication' (BMI), die geen onderscheid maakt tussen spier- en vetmassa.

Liem verrichte het onderzoek in het kader van een groot en langlopend bevolkingsonderzoek naar de geestelijke, lichamelijke en sociale ontwikkeling van ongeveer 2.500 jongeren in Noord-Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.