Home

Achtergrond 286 x bekeken

'Snel besluit over nieuwe reactor Petten'

De Tweede Kamer moet uiterlijk eind dit jaar een besluit nemen over de vervanging van de onderzoeksreactor in Petten.

Voorzitter Fred Verzijlbergen van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde heeft daar vandaag voor gepleit.

In de huidige reactor in Petten worden isotopen gemaakt die door ziekenhuizen worden gebruikt bij het stellen van diagnoses. Het gaat onder meer om het vaststellen van ernstige aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten, long- en nierziekten.

De kernreactor in Petten is oud en ligt op momenteel stil voor onderhoud. Volgens Verzijlbergen wordt met veel kunst- en vliegwerk voorkomen dat kankerpatiënten moeten wachten op hun behandeling. De behandeling van patiënten met andere ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen loopt al vertraging op, zegt hij. Mensen met minder urgente klachten, komen volgens hem nog later aan de beurt.

Alleen al in Nederland worden per maand 30.000 onderzoeken uitgevoerd bij patiënten, waarbij de isotopen worden gebruikt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.