Home

Achtergrond 188 x bekeken 1 reactie

Smalle marges

Zelden waren verkiezingen voor de Tweede Kamer zó spannend. En zelden heeft de uitslag een zo verdeeld beeld laten zien.

Geen enkele partij is echt groot geworden, en coalitievorming lijkt op voorhand een welhaast onmogelijke taak. Waar landelijk de VVD met de PvdA in een nek-aan-nek-race was verwikkeld, daar streden op het platteland het CDA en de VVD om de stemmen. Het traditioneel oppermachtige CDA heeft moeten toezien dat een aanzienlijk deel van zijn achterban is overgelopen naar de liberalen en een deel zelfs naar de PVV van Wilders.

VVD-leider Rutte heeft slim aangevoeld dat ook op het platteland voor zijn partij flink wat stemmen te winnen zouden zijn. Met landbouwwoordvoerster Janneke Snijder opende hij de aanval, die door het CDA te laat werd gepareerd. Vooral minister Gerda Verburg moest het ontgelden. Haar werd slap optreden verweten, ze zou te weinig staan voor de economische slagkracht van de sector.

Dit lijkt deels een kwestie van beeldvorming en deels een kwestie van het miskennen van de huidige maatschappelijke verhoudingen. De VVD heeft beloofd het heel anders te gaan doen en de sector weer veel meer de ruimte te geven. Dat kan nog wel eens zwaar tegenvallen: de beleidsmarges zijn kleiner dan vaak gedacht of toegegeven.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Daarmee zeg je dus eigenlijk dat het niet uitmaakt op welke partij je stemt

Of registreer je om te kunnen reageren.