Home

Achtergrond 168 x bekeken 4 reacties

Sector houdt rekening met halve Jonagoldoogst

De Nederlandse Jonagoldoogst kan dit jaar halveren. De sector zelf houdt daar rekening mee, blijkt uit een rondgang.

Voorzitter van de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO Johan van Haarlem verwachten een 40 tot 50 procent lagere oogst. Dat impliceert een oogst met veel dikke maten en markverstoring. "Dat is altijd ongunstig, grote maten worden dan goedkoop. Kijk maar naar dit jaar."

Voor de negatieve oogstverwachtingen wordt een reeks oorzaken aangewezen. Vorig jaar was het groeiseizoen al buitengewoon, een herhaling zou bijzonder zijn. Daar komt bij dat de bomen na de zware dracht vorig jaar nu een tegenreactie laten zien. De belangrijkste reden is echter de slechte zetting in het koude bloeiseizoen. Volgens adviesbureau Fruitconsult is het nog vroeg voor een oogstverwachting, maar is duidelijk dat het beeld bij triploïde rassen als Jonagold en Goudreinette anders is dan normaal.

Fruittelers kijken nu naarstig naar de rui bij Elstar. Voorlopig lijkt de zetting normaal, maar telers houden rekening met een zware rui. "Er zitten minder zaden in appels, dat duidt op een zwaardere rui", zegt fruitteeltadviseur Jan Peeters van Fruitconsult.

In Zeeland is hetzelfde beeld zichtbaar, maar tussen de percelen is wel veel verschil, zegt regionaal voorzitter Ad Slabbekoorn: "Er zijn telers waar 70 tot 80 procent van de Jonagold hangt en die niet ontevreden zijn. Voor percelen waar maar 30 procent hangt, zijn de verwachtingen wel matig."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exact

  Inderdaad, maar ik hoop wel dat de clubrassen ook slecht zullen produceren. Die van Haarlem gebruikt de te grove Jonagold anders eens te meer als knuppel ten koste van de vrije rassen ten gunste van de clubrassen. Daar lijkt het nu al een beetje op, getuige zijn reactie. Die man staat voor zijn eigen toko en niet voor alle fruittelers zoals een NFO-voorzitter zou moeten doen. Heeft dit jaar ook al zijn klauwen uitgeslagen naar onze Elstar.

 • no-profile-image

  Zure Goudrenet

  Dat is goed nieuws.Weing appels=hoge prijs.

 • no-profile-image

  katja

  Grote maten? Zware dracht? Waar gaat het hier over? Lijkt het Stamboek wel!

 • no-profile-image

  exact

  Als je niet weet waar het over gaat kun je ook gewoon niet reageren. Trouwens, simpel lezen wat er staat en nadenken en je komt een heel eind. Blijkbaar toch te moeilijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.