Home

Achtergrond 216 x bekeken

Scholen laks met radioactief materiaal

De meeste middelbare scholen (80 procent) die radioactief materiaal in huis hebben, houden zich niet aan de wettelijke voorschriften.

Zo stond op een klas het kankerverwekkende materiaal zonder waarschuwingsstickers in een glazen kast. De gevaarlijke stoffen worden gebruikt tijdens natuurkundelessen.

Een aantal jaren geleden controleerde de Arbeidsinspectie de scholen ook al of ze veilig om gingen met de radioactieve bronnen. Toen bleek dat 70 procent van de instellingen de wet overtrad.

De inspectie heeft de scholen inmiddels een brief geschreven waarin ze waarschuwt voor de gevaren. Als zij in de fout blijven gaan, krijgen ze een boete, aldus een woordvoerster vrijdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Volgens haar liepen nergens leerlingen of leerkrachten onmiddellijk gevaar.

Van de de 24 scholen die ook in 2003 zijn gecontroleerd, hadden er bij de laatste inspectie maar acht de zaak op orde. De Arbeidsinspectie maakt zich zorgen over het hoge aantal 'recidivisten'. Volgens de inspectie komt dat omdat er geen continuïteit is bij mensen die zich met het radioactieve materiaal bezighouden. "Bijvoorbeeld omdat onderlinge afspraken over het beheer of het gebruik van de bronnen niet goed worden vastgelegd. En ook omdat afspraken of wijzigingen die zich hebben voorgedaan niet worden teruggekoppeld naar de schoolleiding.''

In totaal kregen vorig jaar bijna zestig scholen een bezoek van inspecteurs. Daaruit bleek dat twee derde van de scholen die in overtreding is geen vergunning had of die niet in orde had. Een op de drie scholen die in de fout ging, heeft geen stralingsdeskundige aangesteld of heeft niemand hoofdverantwoordelijk gemaakt. En dat is volgens de woordvoerster de bron van waar het fout gaat. Alles begint met verantwoordelijkheid. Bij een kwart van de scholen werkt onder meer het waarschuwingssysteem dat alarmeert bij straling niet goed.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.