Home

Achtergrond 1 reactie

Schiphol produceert algen voor veevoer

Schiphol wil de grootste algenproducent van Europa worden.

Volgend jaar zijn bassins met een grootte van 5 hectare klaar, die 150 ton droge droge algen per jaar opleveren. Die algen kunnen mogelijk worden afgezet als veevoer omdat er veel eiwitten in zitten.

Als de kwaliteit hoogwaardiger is, kan het ook voor andere doeleinden zoals biobrandstof gebruikt worden. Maar ook hortensiakwekers hebben al interesse getoond. Vanwege het hoge ijzergehalte zijn de algen een waardevolle meststof omdat het er voor zorgt dat van oorsprong roze hortensia’s blauw kleuren.

De bassins zijn voor Schiphol van waarde omdat daarin al het regen- en smeltwater, met daarin de stof glycol, verwerkt kan worden. Glycol wordt op de luchthaven gebruikt om bewegende delen van vliegtuigen ijsvrij te houden. Voorheen werd het water met de stof niet gezuiverd, wat onder andere vissterfte in wateren rondom Schiphol tot gevolg had. Daarvoor heeft de luchthaven verschillende boetes gehad.

Om dat te voorkomen werd het water de laatste jaren naar waterzuiveringsbedrijven gebracht. Maar het is financieel veel voordeliger om het in bassins op te vangen met algenproductie als neventak.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    kunnen de ganzen lekker zwemmen

Of registreer je om te kunnen reageren.