Home

Achtergrond 293 x bekeken

Schiphol gaat proefdraaien met vogelradar

Schiphol gaat dit jaar proefdraaien met een vogelradar om de kans op vogelbotsingen te verkleinen.

De radar is een aangepaste versie van het systeem Robin (radar observation for bird intensity), dat TNO eind jaren tachtig heeft ontwikkeld om de vliegbewegingen van vogels boven Nederland waar te nemen.

Twee maanden geleden zijn met TNO gesprekken begonnen over de inzet van de vogelradar, liet een woordvoerster van de luchthaven vandaag weten. De aangepaste versie van het Robinsysteem kan ook de vliegbewegingen van vogels vlak boven de grond in de gaten houden.

Een toestel van Royal Air Maroc moest zondagavond een noodlanding maken op Schiphol, nadat een motor was uitgevallen doordat er een groep grote vogels in was gevlogen. De luchthaven wil vooral grote groepen ganzen weren van het gebied rondom Schiphol, omdat zij een gevaar kunnen zijn voor landende en opstijgende vliegtuigen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.