Home

Achtergrond 278 x bekeken

Schamel stemmental voor Gerda Verburg

Volgens de officiële verkiezingsuitslag trok Verburg minder stemmen dan de andere landbouw-CDA’ers.

Nu de Kiesraad de officiële verkiezingsuitslag heeft bekendgemaakt, blijkt dat Gerda Verburg geen grote stemmentrekker is geweest. Er hebben 5.166 kiezers op haar gestemd. Het is een aantal waarop heel wat Kamerleden jaloers kunnen zijn, maar voor een CDA-minister is het schamel. Bij andere ministers en staatssecretarissen van het CDA, hoger op de kandidatenlijst dan Verburg, staat achter dat aantal nog een nul extra.

(aanvulling 17 juni: Ik heb nog even nagezocht hoeveel stemmen Verburg haalde bij de verkiezingen in 2006, en dat waren er toen maar liefst 18.881! Genoeg om op eigen vleugels de Kamer binnen te vliegen. Vergeleken met dat aantal van toen is haar populariteit nu erg ingezakt.)

Atsma véél meer stemmen dan Verburg

Joop Atsma, de belangrijkste landbouwwoordvoerder in de CDA-fractie, kreeg aanzienlijk meer stemmen: 22.000. Als hij al niet op een verkiesbare plaats had gestaan, was hij met dat aantal riant met voorkeurstemmen gekozen. Ook andere landbouwwoordvoerders zijn bij de CDA-stemmers populairder dan Verburg: Ger Koopmans kreeg meer dan 10.000 en Henk Jan Ormel meer dan 7.000 stemmen. En Janneke Snijder-Hazelhoff zag haar oppositierol vanuit de VVD beter beloond: 8.000 stemmen.

Balkenende blijft achter bij andere lijsttrekkers

Als lijsttrekker kreeg Balkenende uiteraard de meeste stemmen: bijna 950.000. Dat is minder dan een miljoen en daarmee steekt de inmiddels teruggetreden CDA-voorman schril af bij zijn collega’s van andere grote partijen, die allemaal vér boven de miljoen stemmen trokken. Opnieuw het bewijs dat de politieke levenscyclus van JPB voorbij was; ik blijf me erover verbazen dat de partijtop dat niet door had. Het niet herkozen CDA-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik waarschuwde openlijk voor Balkenendes verval, maar de top van haar partij was zo dom niet te luisteren naar een gewone boerin uit Twente.

Laatste dag

Vandaag is de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer in de oude samenstelling. Vanmiddag is het afscheid van niet-herkozen kandidaten. Voor het zover is, wordt er nog een gewoon debat gevoerd: over het verbod van de nertsenhouderij. De Kamer had dat besluit al eerder genomen, maar omdat de Eerste Kamer met het verbod alleen akkoord gaat als er een langere overgangstermijn komt voor stoppende bedrijven, moet het wetsvoorstel veranderd worden. Dus komt het opnieuw in de Tweede Kamer.

Afscheid van nertsen en Kamerleden

Terwijl het nertsendebat loopt, verwacht ik niet dat dit aan het verbod iets verandert. Wat me opvalt is dat het droeve en in feite in onbegrijpelijke aanstaande afscheid van de nertsenhouderij wordt gevoerd door afscheidnemende Kamerleden: Waalkens (PvdA), Van Velzen (SP), Gerkens (SP), Cramer (ChristenUnie) en Van der Vlies (SGP). ,,Een bizarre dag’’, zo zei een van hun eerder op de ochtend. Dat is het inderdaad.

Dit is mijn laatste aan de verkiezingen gewijde weblog.

Foto

Henk Dokter

Of registreer je om te kunnen reageren.