Home

Achtergrond 175 x bekeken

Rutte wil nieuw kabinet voor 1 juli

VVD-leider Mark Rutte wil dat er voor 1 juli een nieuw kabinet zit.

Hij wil dat dit kabinet ook voor 1 juli een regeringsverklaring aflegt in de Tweede Kamer. Hij zei dat zondag tijdens het verkiezingsgala in Paradiso in Amsterdam.

Eerder had Rutte al gezegd dat hij zo snel mogelijk een nieuw kabinet wil na de verkiezingen op 9 juni. Hij wil dat graag zodat de nieuwe regering dan een volwaardige begroting kan presenteren op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september. Dat is de dag waarop traditioneel de begroting voor het jaar erop wordt gepresenteerd. Zolang er nog geen nieuw kabinet is gevormd, bereidt het demissionaire kabinet de plannen voor.

Rutte zou graag een regeerakkoord zien van ongeveer tien A4'tjes met daarin op hoofdlijnen de noodzakelijke hervormingen, inclusief wat ze moeten opbrengen. Lijsttrekker Femke Halsema van GroenLinks sneerde na afloop van het gala dat als Rutte nog deze maand een nieuw kabinet wil, hij niet eerst moet gaan onderhandelen met de PVV van Geert Wilders. De liberalen laten deze mogelijkheid open, tot irritatie van linkse partijen.

De nieuw geïnstalleerde Tweede Kamer heeft vanaf begin juli zomerreces.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.