Home

Achtergrond 228 x bekeken

Rutte wil grote coalitie

VVD-leider Mark Rutte wil nu aansturen op een grote coalitie van VVD, PvdA en CDA.

Hij zal dat later vandaag voorstellen aan informateur Uri Rosenthal, zo melden bronnen rond de formatie-besprekingen.

De VVD ziet niks in Paars-plus, de favoriete coalitie van PvdA-leider Job Cohen. Dat wordt volgens VVD'ers een "links kabinet geleid door de VVD''. Mocht Rosenthal kiezen voor een onderzoek naar een Paars-pluskabinet, dan zal dat een bijzonder korte ronde worden, aldus de bronnen. Binnen de VVD wordt er geen enkel heil verwacht van gesprekken over Paars-plus.

Een brede coalitie van VVD, PvdA en CDA kan wat de VVD betreft worden aangevuld met D66 als dat nodig is om de PvdA over de streep te trekken. Cohen zei vrijdag dat hij niet in een kabinet met de VVD en het CDA wil.

Binnen de VVD wordt gesteld dat CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen de deur in het slot heeft gegooid voor een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA. Dat had nadrukkelijk de voorkeur van de liberalen. De eis van Verhagen dat VVD en PVV het eerst maar eens op hoofdlijnen eens moesten worden, wordt binnen de VVD "onlogisch en onwenselijk'' genoemd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.