Home

Achtergrond

Rutte nodigt Wilders uit voor onderhandeling

VVD-leider Mark Rutte heeft dinsdag in een debat over de kabinetsformatie PVV-leider Geert Wilders uitgenodigd om alsnog te gaan onderhandelen over een nieuw regeerakkoord.

Daarna zouden ze dan kunnen kijken of het CDA kan aansluiten. Op die manier zou volgens Rutte het door hem en Wilders gewenste rechtse kabinet er toch nog kunnen komen. De PVV-leider wees echter de uitnodiging af, zolang CDA-collega Maxime Verhagen niet direct aansluit. "Maar als de heer Verhagen aansluit, ben ik uw man'', stelde hij.

Rutte verweet Wilders dat hij onterecht de schuld bij het CDA legt voor het feit dat de VVD nu moet proberen een kabinet te formeren met de PvdA erin. "Als dat kabinet er komt, dan is dat uw schuld. Want ik geef u hier nog eens de mogelijkheid om te onderhandelen'', aldus de liberale leider.

Na de verkiezingen van 9 juni werden eerst de mogelijkheden verkend voor het formeren van een kabinet met de grootste partij (VVD) en de grootste winnaar (PVV) erin. Om deze aan een meerderheid te helpen werd een beroep gedaan op het CDA, maar fractielieder Verhagen wilde pas aanschuiven als VVD en PVV hun grootste verschillen hadden overbrugd.

Met deze opstelling heeft het CDA volgens Wilders een rechts kabinet geblokkeerd. Volgens de PVV-leider ga je niet eerst met twee partijen die geen meerderheid in de Kamer hebben, een akkoord proberen te bereiken om daarna nog met een derde partij te gaan onderhandelen. "Ik ben gekke Henkie niet'', aldus Wilders.

In het eindverslag van informateur Uri Rosenthal staat dat Rutte zijn PVV-collega in deze opstelling heeft gesteund. De VVD-leider zei vrijdag ook nog dat het CDA een rechts kabinet heeft geblokkeerd, omdat deze partij niet direct wilde aansluiten bij de verkennende gesprekken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.