Home

Achtergrond 168 x bekeken

Rutte houdt vast aan kabinet met PvdA en CDA

VVD-leider Mark Rutte houdt vast aan zijn voorkeur voor een driepartijenkabinet van zijn eigen VVD, PvdA en CDA boven een paars-pluscoalitie.

"Wat mij betreft gaan we meteen onderhandelen over VVD, PvdA en CDA'', zei Rutte vandaag na zijn gesprek met koningin Beatrix. Hij heeft de koningin geadviseerd informateurs van VVD- en PvdA-huize te benoemen.


Volgens Rutte moeten VVD, PvdA en CDA nu "niet al te ingewikkeld'' doen. Rutte staat open voor "modaliteiten'' rond de drie. Eerder had hij al gezegd dat deelname van D66 de PvdA "comfort'' zou kunnen brengen. Hoewel zijn voorkeur sterk uitgaat naar een kabinet met drie partijen, sluit hij andere varianten niet op voorhand uit. "Het land moet geregeerd worden'', stelde hij.

Rutte noemde geen namen van mensen die in zijn ogen benoemd moeten worden tot informateur. Dergelijke uitspraken zouden de positie van het staatshoofd ,,problematisch maken'', aldus de VVD-leider. Wel zei hij dat er tijdens dit soort processen "altijd gefilosofeerd'' wordt over kandidaten.

Eerder zei Rutte dat hij ernaar streeft voor 1 juli een kabinet te hebben gevormd. Maar hij moest nu toegeven dat dit uiterst moeilijk wordt. "Maar ik wist dan ook niet dat we een grootste partij zouden hebben met 31 zetels. Het politieke landschap is verpulverd, het is uiterst complex.''


Rutte zei dat het proces na het werk van informateur Rosenthal "een stapje verder is''. Maar tegelijkertijd constateerde de VVD-leider dat ,,het nog heel erg traag'' gaat met de formatie. "Dat bevalt me niet.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.