Home

Achtergrond 396 x bekeken 2 reacties

Rusland wordt grootste exporteur van tarwe ter wereld

Rusland wordt binnen tien jaar de grootste exporteur van tarwe ter wereld.

Sinds 1945 hebben de Verenigde Staten voortdurend de meeste tarwe verkocht op de wereldmarkt.

Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een rapport. Het USDA verwacht dat in 2019 Rusland, Oekraine en Kazachstan samen 50 miljoen ton tarwe exporteren. Voor seizoen 2010/2011 schat het ministerie de export van deze drie landen op 32 miljoen ton tarwe. Daarvan neemt Rusland 17,5 miljoen ton voor zijn rekening. Kazachstan verkoopt 7,5 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt en de export van Oekraine komt op 7 miljoen ton. De VS exporteert bijna 25 miljoen ton tarwe per jaar.

De VS hebben de laatste tien jaar rond de 25 procent van de tarwe export op de wereld verzorgt. "Dit daalt naar 16 procent in 2019", schrijft het USDA. "De akkerbouwers in de VS telen liever mais of soja in plaats van tarwe vanwege de prijsvorming."

Ook Canada en de EU zullen hun aandeel in de wereldhandel van tarwe kleiner zien worden. Het aandeel van Australië blijft stabiel, verwacht het USDA. “Van alle belangrijke graanlanden hebben Rusland, Oekraine en Kazachstan de meeste mogelijkheden om de productie en export van tarwe te verhogen.”

Het USDA maakt wel een voorbehoud of Rusland de koppositie van de VS op de wereldmarkt gaat overnemen. "In de landen rond de Zwarte Zee is de opslag van het geoogste graan een probleem. Ook willen deze landen de productie van vlees en zuivel opvoeren. Als dat lukt moet er meer graan in de eigen landen blijven als grondstof voor veevoer."

Ook is er twijfel aan de betrouwbaarheid van de landen als leverancier. "Tijdens de periode met hoge graanprijzen van 2006 tot en met 2008 schroefden de landen de export van tarwe flink terug."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Mij is niet duidelijk waarom Rusland, Oekraine en Kazachstan tarwe blijven telen, als de prijs van soya en mais beter is en deze gewassen een beter saldo leveren. Dit laatste wordt als argument gegeven voor de verschuiving. Als ik in Rusland ben hoor ik steeds meer boeren in het zuiden praten over uitbreiding van mais. In de Oekraine is deze trend rond 2000 reeds ingezet evenals de soya teelt.

  • no-profile-image

    Westbrabander

    Hoge graanprijzen? Minder laag zul je bedoelen

Of registreer je om te kunnen reageren.