Home

Achtergrond

Rusland wil één exportlijst

De Russische Federatie wil dat Nederland nog maar één keer per jaar een exportlijst indient. Vooral voor exporteurs van groente en fruit is dit nadelig.

Volgens de huidige afspraken kan de Nederland elk kwartaal de lijst aanpassen. Het ministerie van landbouw protesteert.

Op de lijst staan de namen van bedrijven die naar Rusland exporteren.Volgens handelsplatform voor groente en fruit, Frugi Venta, is nog onzeker of de Russen de volgende kwartaallijst, gepland voor 1 juli, accepteren. Rusland zou in de communicatie onduidelijk zijn geweest. Voorlopig vraagt Frugi Venta bedrijven die van plan zijn te exporteren zich vóór 11 juni te melden.

Nadeel van één lijst voor het hele jaar is dat exporteurs minder makkelijk flexibel kunnen schakelen tussen landen. Daar komt bij dat wanneer een bedrijf van de lijst wordt geschrapt, deze langer moet wachten om in aanmerking te komen weer opgenomen te worden in de lijst.

Volgens de landbouwraad in Moskou, Marinus Overheul, verdrinken de Russen momenteel naar eigen zeggen in administratieve rompslomp.

Rusland heeft Nederland ondertussen wel een voorstel gedaan over het accepteren van fytocertificaten van het Kwaliteits Controle Bureau (KCB). Den Haag beraadt zich daarover, aldus landbouwraad Overheul, die niet ingaat op het voorstel.

Rusland is de laatste jaren in betekenis voor de agribusiness enorm gegroeid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.