Home

Achtergrond 1 reactie

Rusland weigert overleg certificaten

De Russische Federatie weigert overleg met Nederlandse vertegenwoordigers over het niet langer accepteren van KCB-certificaten voor zendingen groente en fruit.

Volgens handelskoepel Frugi Venta is Nederland niet welkom bij Federal Service for Veterinary and Phytosanitary Surveillance, de Russische Voedsel en Waren Autoriteit, inclusief Plantenziektenkundige Dienst, die onder leiding staat van Sergei Dankvert.

Het besluit niet te willen overleggen valt samen met een briefwisseling van de dienst met Russische douanediensten om KCB-certificaten voor fytosanitaire controles daadwerkelijk te weigeren. Dat leidde maandag al tot een reactie van handelsbedrijven. Een aantal annuleerde de aanvragen voor inspecties. Nieuwe aanvragen bleven uit maandag.

Het is onduidelijk wat voor stappen Nederland nu kan zetten. Nederland heeft met Suzanne van Tilburg een nieuwe landbouwraad voor Rusland aangesteld; Marinus Overheul heeft zijn laatste werkdag in Moskou gehad en wordt overgeplaatst naar Peking. Van Tilburg heeft Russisch gestudeerd. "Ze heeft dus in ieder geval gevoel voor de cultuur", laat Frugi Venta weten.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Ronald van der Ploeg

  Ik wilde graag reageren op de recente berichtgeving met betrekking tot het feit dat de Russische Federatie groenten en fruit, afkomstig uit Nederland, weigert toe te laten indien de goederen zijn geinspecteerd door het Kwaliteits Controle Bureau (KCB).

  Helaas is het zo dat ook de import van overige goederen van plantaardige oorsprong of goederen die plantaardige grondstoffen bevatten, zoals diervoeders, getroffen door dezelfde handelsbelemmeringen.

  Het belang van de export van diervoeders zal uiteraard lgeringer zijn dan dat van de groente en fruit export maar ik vind het jammer dat de diervoederexport nimmer wordt genoemd in dergelijke berichtgeving.

  Helaas hebben wij (als diervoeder exporteur) geen belangenorganisatie die voor ons opkomt zoals Frugi Venta dat doet voor de groente en fruit export.

  Alle beslissingen en perikelen van de afgelopen periode komen bij ons dan ook vaak zeer onverwacht ; onze sector wordt niet door Frugi Venta op de hoogte gehouden.

  Ronald van der Ploeg
  Wafi B.V.
  www.wafi.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.