Home

Achtergrond

Rusland opent grenzen voor Amerikaans pluimveevlees

Rusland heft een de facto verbod op de import van Amerikaans pluimveevlees op.

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA. De beslissing is genomen na direct overleg tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Dmitri Medvedev.

Rusland verlaagde 5 maanden geleden de hoeveelheid chloor waarmee kip in het productieproces mag worden geschoond. Daarmee stelde het in feite een verbod op de import van pluimveevlees uit de VS in, want in de VS wordt chloor op grote schaal ingezet om te desinfecteren.

De Amerikaanse export van pluimveevlees is door de maatregel in de eerste vier maanden van 2010 met 84 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Amerikaanse producenten zijn al akkoord over een nieuwe tactiek voor het desinfecteren van pluimveevlees. Enkele fabrieken zijn er volgens de USDA al op ingesteld.

Volgens het plan, gecoördineerd door de USDA, worden in plaats van chloor drie alternatieve behandelingen toegepast waarbij de aanwezigheid van ziekteverwekkers wordt verlaagd. De verwachting is dat binnen enkele dagen de eerste partijen Amerikaans pluimveevlees naar Rusland worden verscheept.

Rusland geldt sinds de desintegratie van de Sovjet-Unie als één van de grootste afnemers van Amerikaans pluimveevlees. De laatste jaren verliest de VS wel marktaandeel aan met name Brazilië.

De prijs van pluimveevlees zal in de VS naar verwachting stijgen. De prijs krijgt extra ondersteuning omdat de regering-Obama heeft aangekondigd veel pluimveevlees te willen opkopen voor binnenlandse voedselhulp programma’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.