Home

Achtergrond

Rusland: maar één exportlijst per jaar voor landbouwproducten

De Russische Federatie wil dat Nederland nog maar één keer per jaar een exportlijst indient.

Met name voor de exporteurs van groenten en fruit is dit nadelig. Volgens de huidige afspraken kan de Nederlandse overheid elk kwartaal de lijst aanpassen. Het ministerie van landbouw protesteert.

Volgens handelsplatform voor groenten en fruit Frugi-Venta is nog onzeker of de Russen de volgende kwartaallijst, gepland voor 1 juli, zullen accepteren. Rusland zou in de communicatie onduidelijk zijn geweest. Voorlopig vraagt Frugi-Venta bedrijven die van plan zijn te exporteren zich vóór 11 juni te melden.

Volgens de landbouwraad in Moskou, Marinus Overheul, verdrinken de Russen momenteel naar eigen zeggen in administratieve rompslomp. "De systematiek van exportlijsten wordt nu gehanteerd voor veel landen en ook veel sectoren. Dat levert erg veel werk op."

Rusland heeft Nederland ondertussen wel een voorstel gedaan over het accepteren van fytocertificaten van de KCB. Den Haag beraadt zich daarover, aldus Overheul, die niet wil ingaan op de inhoud van het voorstel. "Maar het is een stap vooruit", aldus Overheul.

Rusland is de laatste jaren in betekenis voor de agribusiness enorm gegroeid. In 2009 werd voor 742 miljoen euro aan landbouwproducten en levende dieren door Nederland naar Rusland uitgevoerd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.