Home

Achtergrond 192 x bekeken

Rusland en Nieuw-Zeeland onderhandelen over vrijere handel

Rusland en Nieuw-Zeeland gaan onderhandelen over vrijere handel.

Dat hebben ministers van beide landen bekendgemaakt. Nieuw-Zeeland kan daarmee een grote concurrent worden voor agrarische producenten uit de Europese Unie.

Rusland is op dit moment de op vier na grootste importeur van voedingsmiddelen ter wereld. De import groeit jaarlijks omdat de Russische economie relatief hard groeit. De meeste voedingsmiddelen komen op dit moment uit buurlanden, de Europese Unie of Brazilië.

Volgens de New Zealand Herald haalt Rusland nu al meer dan de helft van geïmporteerde boter uit Nieuw-Zeeland. In totaal importeerde Rusland voor circa 100 miljoen euro aan zuivelproducten uit Nieuw-Zeeland, maar dat is slechts een fractie van de in totaal 24,5 miljard euro aan voeding die Rusland jaarlijks importeert.

Producenten uit de Europese Unie proberen de laatste jaren hun posities in Rusland uit te bouwen. Nederland exporteerde vorig jaar voor 40 miljoen euro aan agrarische producten naar Rusland, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.