Home

Achtergrond 194 x bekeken

Ruim helft tegen coalitie met VVD, PVV en CDA

Nederland lijkt nog niet warm te lopen voor een regering waaraan VVD, PVV en CDA deelnemen.

Ruim de helft van de kiezers (52 procent) zit deze coalitie niet zitten, ruim een derde (36 procent) staat er wel positief tegenover. Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond zondag publiceerde.

Vooral PVV-stemmers scharen zich achter een kabinet met hun favoriete partij en VVD en CDA. Bijna negen op de tien (89 procent) van de PVV'ers geeft aan er positief tegenover te staan. Bij de VVD (65 procent) en het CDA (43 procent) staan de stemmers minder te trappelen om door deze coalitie geregeerd te worden.

Informateur Uri Rosenthal gaat eerst verkennen of een kabinet met VVD en PVV mogelijk is. Hij begint daar maandag mee. Overigens is er in de peiling van De Hond ook geen meerderheid te vinden voor een regering met VVD, PvdA, GroenLinks en D66 (Paars-plus). Van de kiezers vindt 42 procent dat een goed idee, maar 43 procent ziet er juist weer niks in. Gevraagd naar de favoriete coalitie komt VVD, PVV en CDA met 35 procent als meest gewenst uit de bus, op de voet gevolgd (33 procent) door Paars-plus. Slechts een op de tien kiest voor een combinatie van VVD, PvdA en CDA.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.