Home

Achtergrond

Rosenthal adviseert informateurs VVD en PvdA

Informateur Uri Rosenthal heeft konigin Beatrix geadviseerd om informateurs van VVD- en PvdA-huize te benoemen.

Dat kunnen één of twee vooraanstaande personen zijn, zei Rosenthal vandaag in een toelichting op zijn advies.

Rosenthal stelde dat de conclusie "onmiskenbaar is'' dat een kabinet met in ieder geval de VVD en de PVV niet mogelijk is. Die conclusie trok hij vorige week al en is daarna door betrokkenen alleen maar herbevestigd.

Volgens Rosenthal moet er een kabinet "uit het brede midden'' komen. Daarvoor komen de vijf partijen VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks in aanmerking. Die partijen hebben ook allemaal aangegeven regeringsverantwoordelijkheid te willen dragen en elkaar niet uit te sluiten.

Binnen die vijf spreekt Rosenthal geen voorkeur uit. Volgens hem kunnen de middenvarianten: met drie partijen (VVD, PvdA, CDA), met vier partijen (VVD, PvdA, CDA en D66) of met vijf partijen (VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks). Ook paars-plus zou nog mogelijk zijn, aldus Rosenthal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.