Home

Achtergrond 233 x bekeken

Recordaantal vrouwen gekozen in Kamer

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week is een recordaantal vrouwen gekozen.

Donderdag treden 62 vrouwen toe tot de nieuwe Tweede Kamer, zeven meer dan bij de verkiezingen van vier jaar geleden. Dat blijkt uit de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen die dinsdag bekend is gemaakt door de Kiesraad.

Overigens is het aantal vrouwen in de 'oude' Kamer die woensdag ontbonden wordt, met 64 nog ietsje hoger. Dat komt doordat de afgelopen jaren verschillende mannen uit de Kamer vertrokken en opgevolgd werden door vrouwen.

De PvdA levert de meeste vrouwen: vijftien. De VVD-vrouwen zijn met dertien, het CDA levert tien vrouwen, GroenLinks zes, de SP en D66 vijf, de PVV vier en de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren allebei twee.

Wereldwijd bezetten vrouwen ongeveer 18 procent van de parlementszetels. Rwanda, Zweden en Cuba voeren de lijst aan. Nederland stond bij een telling vorig jaar op de vijfde plek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.