Home

Achtergrond 247 x bekeken

Rabobank schat tarweproductie lager in

De wereldwijde tarweoogst valt volgend seizoen lager uit dan eerder ingeschat. Maar de productie blijft wel net iets hoger dan het verbruik.

Dat meldt Rabobank Agri Commodity Markets Research. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ging in de laatste prognose voor 2010/2011 nog uit van een wereldwijde tarweoogst van 668,5 miljoen ton. Rabobank gaat uit van een tarweproductie die 8 miljoen ton lager is.

Analisten van de Rabobank noemen in een rapport over de tarwemarkt een aantal oorzaken. “Droogte drukt de opbrengst in delen van Europa. In Rusland en in de landen rond de Zwarte Zee is meer tarwe uitgewinterd dan gedacht. En in die landen hebben de telers minder geld uitgegeven aan kunstmest en gewasbescherming. Dat drukt de hectare-opbrengst.”

Ook houdt de USDA geen rekening met Canada, stelt de bank. "Daar hebben de telers veel tarwe niet kunnen zaaien door de regen. In de VS is 17 procent van de wintertarwe geoogst. De tarwe bevat minder eiwit dan normaal. Daar staat tegenover dat Argentinië en Australië meer tarwe telen."

Ondanks dat de productie zo’n 3 procent lager zal uitvallen dan in dit seizoen, blijft de productie iets hoger dan het verbruik, verwacht de Rabobank. "Maar er zal meer evenwicht zijn tussen vraag en aanbod dan in de twee voorgaande seizoenen."

De strekking van het Rabo-rapport komt overeen met andere voorspellingen, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Ook de wereldvoedselorganisatie FAO en de analysebureaus Stratégie Grains en International Grains Council verlagen voortdurend hun oogstprognoses. Waarschijnlijk zullen de voorraden iets krimpen. Maar de situatie is anders dan in 2007. Toen was er bij de start van het seizoen een kleine voorraad tarwe. In 2008 en 2009 zijn recordopbrengsten gehaald waardoor er nu ruime tarwevoorraden zijn."

Toch brengen deze analyses wel stemming in de markt, zegt de woordvoerder. "Iedereen realiseert zich dat het graanverbruik stijgt door een groei van de bevolking en de vleesconsumptie."

Of registreer je om te kunnen reageren.