Home

Achtergrond 3 reacties

Q-koorts: sein ‘brand meester’

Het ging allemaal wat knullig maar de maatregelen worden toch versoepeld.

Geitenhouders wachtten met smart op de datum van 1 juni. Vanaf dat moment zouden de Q-koortsmaatregelen immers worden versoepeld. Het juk van het fok- en aanvoerverbod zou dan kunnen worden afgeworpen. Maar helaas, al deze beperkende maatregelen blijven nog even van kracht omdat negen geitenbedrijven zich nog niet hebben gemeld voor enting, en van 145 andere nog niet zeker was of de tweede enting klaar was.

Het waren vooral die negen bedrijven die de aandacht trokken, al blijven ze met een waas van geheimzinnigheid omgeven. LNV zegt ze te kennen. Maar waarom enten ze niet? Is het laksheid, dwarsheid of overtuiging? Even speelde het ministerie met de gedachte de namen bekend te maken bij LTO. Maar het zag daar ‘om privacyredenen’ toch vanaf. Misschien maar goed ook. LTO is niet de instantie die moet toezien op naleving van de entplicht, zelfs niet nu steeds duidelijker wordt hoe effectief de enting is.

Gelukkig kondigde minister Verburg eind vorige week aan dat de maatregelen waarschijnlijk per 1 juli alsnog zullen worden versoepeld. Ook al is dat een opmerking in het vuur van de verkiezingsstrijd, het betekent toch eindelijk goed nieuws voor de geplaagde geiten- en melkschapenhouders.

De hele gang van zaken verdient uiteraard geen schoonheidsprijs. Wat er ook achter zit - rivaliteit tussen ministeries? verkiezingskoorts? - een hele sector zwaar afrekenen op het gedrag van een handjevol, is niet fraai, en wispelturig optreden van bewindslieden evenmin. Maar dat mag de pret niet drukken. Er is nu reden voor optimisme. De ruimingen zijn voorbij, de entingen zijn ver gevorderd, geitenhouders mogen volgende maand weer aan de slag. Dat is ondanks de financiële problemen die nog lang niet opgelost zijn, toch een enorme opluchting.

Je durft het bijna niet te zeggen, maar het lijkt erop dat de Q-koortscrisis is bedwongen.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geit

  die negen bedrijven is waarschijnlijk een fout van VWA/LNV zelf want wij zijn een van deze negen bedrijven die niet zouden willen enten, maar wij hebben al sinds eind April geen dieren meer op het bedrijf maar toch krijgen wij na herhaaldelijk dit gemeld te hebben bij de GD en de VWA brieven over het onder dwang enten. De grootste fouten worden nog steeds door LNV zelf gemaakt dus leg de schuld niet direct bij de veehouder

 • no-profile-image

  klaas sjoerd

  Heb 't net nog even nagetrokken; er zijn twee gewetensbezwaarden (daar is een regeling voor), er zijn drie bedrijven die geen aanvraagformulier hadden ingezonden, maar al wel hadden geënt uit de voorraad die op de dierenartsenpraktijk lag, er is er één die geen geiten meer heeft en de andere drie zijn na lichte aandrang al aan het vaccineren.

 • no-profile-image

  william

  voor de geruimde bedrijven waar nog veel vee over is gebleven (zoals ook bij ons gelukkig) moet het ergste nog komen..............ik mag gaan toezien hoe de melkrijder steeds minder mee gaat nemen. En het verschil tussen wat de veehandelaar voor mijn goede geiten geeft en wat ik voor het ondereind van een ander mag gaan betalen zal ook uit mijn eigen zak moeten komen, o o o wat zijn we blij..............

Of registreer je om te kunnen reageren.