Home

Achtergrond 154 x bekeken

Provincies gematigd positief tegenover CO2

De noordelijke provincies die kandidaat zijn voor een CO2-opslaglocatie, tonen zich niet onwelwillend tegenover de recente plannen van het Rijk.

Dat bleek maandagavond bij een bijeenkomst van de betreffende provincies en de demissionaire ministers Tineke Huizinga (VROM) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken). Alleen Friesland zet zijn hakken in de grond. We willen die opslag hier niet'', aldus de Friese milieugedeputeerde Piet Adema.

Afgelopen donderdag maakten de ministers drie voorkeurslocaties voor grootschalige CO2-opslag bekend. Volgens de ministers zijn Boerakker (Groningen), Eleveld (Drenthe) en Sebaldaburen (Groningen) op dit moment het meest geschikt. Vijf andere locaties, waaronder ook een in Friesland, zouden als uitwijkmogelijkheid kunnen dienen, als de eerste drie toch niet geschikt blijken.

"Wij hebben in Groningen fabrieken in de Eemshaven'', zei milieugedeputeerde Marc Jager van Groningen. "Die CO2 uitstoot moet worden opgeslagen.'' Ook de Drentse milieugedeputeerde, Tanja Klip, staat niet negatief tegenover de plannen. "We realiseren ons dat het rijk, en niet wij, daarover gaat.'' Ze zegt wel eerst de velden beter te willen onderzoeken. ,,We gebruiken die velden liever om aardewarmte op te wekken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.