Home

Achtergrond

Productie koolzaad daalt in seizoen 2010/2011

De wereld produceert in 2010/2011 minder koolzaad dan dit seizoen. Het is voor het eerst in vier jaar dat de koolzaadproductie in de wereld daalt.

Het Duitse marktbureau Oil World heeft een analyse gemaakt van de wereldmarkt voor koolzaad. Volgens het bureau komt de wereldproductie volgend seizoen 2010/2011 op 59,87 miljoen ton koolzaad. Dat is 0,2 procent minder dan dit seizoen.
De productie in de EU zakt met 770.000 ton naar 20,8 miljoen ton, ondanks een groter areaal. In China zakt de productie met 1 miljoen ton naar 11,8 miljoen ton. Alleen in Canada verwacht Oil World een productiestijging.

Oil World denkt dat de daling van de koolzaadproductie grote gevolgen gaat hebben. ”Dit gaat problemen geven bij de productie van biobrandstoffen. Dat geldt vooral in de EU, want daar wordt veel gebruik gemaakt van koolzaadolie om biodiesel te produceren. Het tekort zal zich vooral voordoen in de tweede helft van volgend seizoen.”

De EU kan niet zomaar de import van koolzaad vergroten. Oekraïne, een grote leverancier aan de EU, produceert zelf ook minder koolzaad.

Of registreer je om te kunnen reageren.