Home

Achtergrond 286 x bekeken

Problematiek castratie op de agenda van EU

De castratieproblematiek bij varkens staat sinds vandaag op de Europese agenda.

Zo interpreteert lobbyist voor de vleessector, Frans van Dongen, het idee om een Europees platform in te stellen dat moet werken aan een Verklaring van Brussel over castratie. Het idee is afkomstig van de Italiaan Andrea Gavinelli. Deze topambtenaar is hoofd dierwelzijn bij het directoraat-generaal Sanco (volksgezondheid).

Gavinelli wil met zijn idee het castratieprobleem op Europese schaal brengen en bijdragen aan oplossingen. Volgens van Dongen is dat positief, maar: "Ik had liever gezien dat Brussel al een stap verder was en uit zou spreken dat het zich gaat conformeren aan de gevonden oplossingen en vervolgens deze officieel erkennen zodat de lidstaten aan de gevonden oplossingen zijn gebonden."

Van Dongen wijst op de Nederlandse afspraak om per 2015 te stoppen met castratie. "Daarvoor is het van belang dat de Europese lidstaten onze oplossingen en detectiemethoden voor berengeur accepteren. Als dat niet gebeurt en lidstaten gaan berenvlees weigeren hebben we een levensgroot probleem. Het is daarom nodig dat Brussel zich conformeert aan de oplossingen."

De lobbyist ziet het idee wel degelijk als een stap in de goede richting. "Tot voor kort was het castratiedossier nog helemaal niet in beeld bij het Europees parlement en de commissie. Dat is nu veranderd."

Of registreer je om te kunnen reageren.