Home

Achtergrond

Porseleinen Anjer voor vredesproject jongeren

De Stichting Anjerveteranendag (SAVD) gaat een prijs in het leven roepen die een jongere of jongerenorganisatie beloont die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor vrede, democratie en veiligheid.

Deze Porseleinen Witte Anjer moet in 2011 voor het eerst worden uitgereikt op de Veteranendag. Dat heeft de stichting vandaag bekendgemaakt. De prijs zal gepaard gaan met een oorkonde, een geldbedrag en een porseleinen beeld. Het initiatief volgt op de introductie van de witte anjer als symbool voor erkenning en waarderen van Nederlandse veteranen in 2007. Inmiddels is de witte anjer bij het grote publiek bekend als symbool van de Veteranendag.

De witte anjer was tijdens de Tweede Wereldoorlog het symbool van loyaliteit aan het huis van Oranje en icoon van verzet tegen de nazi's. De Stichting Anjerveteranendag hoopt dat zoveel mogelijk Nederlanders op Veteranendag op 26 juni een witte anjer dragen om hun waardering voor de Nederlandse veteranen te uiten. De organisatie heeft overeenkomsten gesloten met bloemenwinkels die ervoor zorgen dat in grote gemeenten genoeg witte anjers op voorraad zijn.

De Veteranendag wordt in meer dan driehonderd Nederlandse gemeenten actief gevierd. In Limburg worden ook speldjes met een witte anjer er op verstrekt. Op diverse plaatsen in Nederland maken schoolkinderen witte anjers om op te spelden op Veteranendag. Ook verspreidt de stichting duizenden zijden witte anjers.

Het is de bedoeling dat de witte anjer in Nederland net zulk gemeengoed wordt als de klaproos in Groot-Brittannië. Daar is een zijden of papieren klaproos ('poppy') het symbool waarmee rond 11 november massaal de gesneuvelde geallieerde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog worden geëerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.