Home

Achtergrond 1 reactie

Pootgoedexport groeit met 8 procent

De handelshuizen hebben tot en met mei 709.682 ton pootaardappelen geëxporteerd van de oogst van vorig jaar.

Dat is een groei van 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de Pootaardappel Contact Commissie is binnen de EU minder pootgoed verkocht. Tot en met mei is van de oogst van vorig jaar 364.914 ton pootgoed verkocht aan andere lidstaten. Dat is 9 procent minder dan vorig seizoen.

De niet-EU-landen in Europa hebben echter 46 procent méér pootgoed gekocht, namelijk 44.025 ton. Vooral de afzet naar Turkije is sterk gestegen, constateert Peter Ton van Stet Holland. "Maar ook andere Europese landen buiten de EU hebben meer Nederlands pootgoed gekocht."

Ook de verkoop aan landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten is flink toegenomen. De afzet naar Azië steeg met 39 procent naar 100.039 ton. Afrika kocht 179.878 ton pootgoed tot en met mei. Dat is 35 procent meer dan in dezelfde periode vorig seizoen.

Volgens Ton hebben sommige landen meer pootgoed in het buitenland gekocht, zoals Tunesië en Turkije. "Daar heeft Nederland ook van geprofiteerd. In andere landen is de import van pootgoed stabiel gebleven. Maar daar heeft Nederland aan marktaandeel kunnen winnen ten opzichte van buitenlandse concurrenten."

Ton is positief verrast dat er dit seizoen nog zoveel pootaardappelen zijn verkocht aan andere landen. "In februari leek het er niet op. Zuid-Europa had duidelijk minder pootgoed gekocht. De verkoop van pootgoed aan België viel echter hoger uit dan eerder gedacht. Ook Frankrijk kocht meer dan verwacht."

Eén reactie

  • no-profile-image

    wipstaartje

    Belgen zijn naief en wat Fransen zijn valt nu bij het WK weer vast te stellen. Maar pootgoed dat bol staat van schurft en bruinrot wordt massaaal geweigerd door landen die wél bij de les blijven. Het lijkt er bij deze handel om te gaan zoveel mogelijk afnemers citroenen voor eigenheimerknollen te verkopen. Mogen wij daar als natie eigenlijk wel trots op zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.