Home

Achtergrond

'Politieke aardverschuiving in Nederland'

Ook in de buitenlandse media is de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen groot nieuws.

De Belgische krant De Morgen kopte in de nacht van woensdag op donderdag op haar internetsite met: Politieke aardverschuiving in Nederland.

De Vlaamse krant noemt de vierde plaats voor het CDA van Jan Peter Balkenende een ,,enorme vernedering''. De Gazet van Antwerpen kopt: Nederlanders straffen Balkenende af.

De Duitse krant Süddeutsche Zeitung stelt dat Nederland 'Balkenende-moe' is geworden. Het zou de premier hebben geschaad dat ,,hij bij alle problemen heeft afgewacht en geen belangrijke besluiten heeft genomen''.

PVV-leider Geert Wilders heeft met de verkiezingsuitslag ,,zijn overwicht bewezen'', zo meent de Süddeutsche. Over PvdA-leider Job Cohen is de kwaliteitskrant uit München aanmerkelijk minder positief: hij heeft ,,passief en conflictschuw'' campagne gevoerd.

De Franse zender TF1 besteedde uitgebreid aandacht aan de zege van de PVV. ,,Doorbraak van extreem rechts'', constateerde de omroep.

De Britse krant The Guardian repte van een ,,vernederende klap'' voor de christendemocraten. De krant wees erop dat de partij van de ,,anti-islam parlementariër Geert Wilders'', groter is geworden dan het CDA van Balkenende.

Volgens de centrumrechtse Spaanse krant El Mundo krijgt Nederland mogelijk een rechtse regering. Het dagblad wees erop dat Rutte een coalitie met de PVV niet uitsluit en dat ook het CDA zou kunnen instemmen met samenwerking met Wilders. Ook CNN houdt rekening met een rol van de PVV in de coalitievorming na de grote winst in de verkiezingen.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera betwijfelt of andere partijen wel in zee willen gaan met de PVV. ,,Door zijn polariserende houding is hij niet populair bij andere partijen''', aldus al-Jazeera.

De New Zealand Herald noemde de winst van de VVD een nieuwe overwinning van rechts in Europa, na zeges van onder anderen David Cameron in Groot-Brittannië en Angela Merkel in Duitsland. De krant stelde dat de Europese kiezers partijen belonen die in overheidsuitgaven willen snijden en de immigratie willen ontmoedigen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.