Home

Achtergrond

Pleidooi handel en teelt EU voor marktsturing

In een brede toekomstvisie pleiten Europese organisaties voor teelt, handel en verwerking van groente en fruit voor meer Europese marktsturing.

De resolutie wordt op een later tijdstip aan Europees commissaris Dacian Ciolos overhandigd.

Copa Cogeca, Freshfel en Ciaa/Profel zijn vrijdag overeengekomen dat marktverstoringen door importen uit derde landen zoveel mogelijk moet worden voorkomen. De partijen pleiten ondermeer voor meer ingangscontroles aan de EU-grens. Europa is de grootste importeur van groente en fruit in de wereld.

Ook zijn de partijen akkoord voor een interventiepakket en compensatie dat tot 10 procent van de productie beslaat. De partijen pleiten voor een extra instrument dat telers beschermt tegen extreme marktverstoringen.

Verder pleiten de gezamenlijke Europese koepels voor een aanpassing van de EU-mededingingsregels. Nu is de inkoopkracht van winkelketens te groot in verhouding tot de afzet.

Het landbouwbeleid moet verder sterk gericht zijn op consumptiecampagnes en armoedeprogramma’s. Dat kan ook door een versterkte schoolfruitcampagne

De uitgaven voor groente en fruit in het Europese landbouwbeleid blijven achter. De sector is goed voor 17 procent van de Europese agrarische sector, maar ontvangt 3,1 procent van het budget. De resolutie moet richting geven in de discussie over het Europese landbouwbeleid na 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.