Home

Achtergrond 649 x bekeken

Pfizer stopt verkoop BVD-vaccin door onrust

Diergeneesmiddelenfabrikant Pfizer stopt per direct de verkoop van het middel Pregsure BVD in de hele EU.

Dit middel beschermt runderen tegen runderdiarree (BVD). Aanleiding voor het van de markt halen van het middel is de onrust over een mogelijk verband met de bloederziekte bij nuchtere kalveren. Een aantal EU-landen heeft gevraagd om een Europese evaluatie van de inzet van Pregsure.

Pfizer stelt echter dat er nog geen enkel hard bewijs is voor een verband tussen het gebruik van Pregsure en het ontstaan van de bloederziekte. Volgens het Bureau Bijwerkingen Diergeneesmiddelen wordt op 20 procent van de bedrijven waar de bloederziekte voorkomt Pregsure niet gebruikt. Daarbij is het middel al sinds 2004 op de markt in de EU en worden pas sinds 2007 voor het eerste meldingen gedaan van de bloederziekte. Bovendien is het middel ook al langere tijd in gebruik in de Verenigde Staten, maar daar worden in het geheel geen problemen gemeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.