Home

Achtergrond 232 x bekeken

Paprikakweker aansprakelijk voor schuld loonbedrijf

Het gerechthof Den Haag oordeelt dat een paprikakweker terecht en tot het juiste bedrag aansprakelijk is gesteld voor de niet betaalde belastingschuld van een agrarisch loonbedrijf.

Kort samengevat is de uitspraak van het gerechtshof Den Haag de volgende:

Belanghebbende, X bv, drijft een paprikakwekerij. X bv huurt voor het plukken van paprika’s personeel in van het agrarisch loonbedrijf A. Het ingeleende personeel verricht de werkzaamheden onder toezicht of leiding van X bv. Uit een onderzoek van de FIOD blijkt dat bij A veel werknemers werken die zich met een vals dan wel vervalst identiteitsbewijs hebben geïdentificeerd. De inspecteur legt aan A een naheffingaanslag loonheffing op met toepassing van het anoniementarief. Nadat A failliet is gegaan, stelt de ontvanger X bv op grond van artikel 34 IW 1990 aansprakelijk voor de niet betaalde aanslag tot een bedrag van € 45.500.

Hof ’s-Gravenhage oordeelt in navolging van de rechtbank dat X bv terecht en tot het juiste bedrag aansprakelijk is gesteld voor de niet betaalde belastingschuld van A. De rechtbank overwoog terecht dat A van de onbekende werknemers niet de identiteit heeft vastgesteld, waardoor de inspecteur voor deze werknemers terecht het anoniementarief heeft toegepast. De berekening van de inspecteur van het aantal uren dat de werknemers bij X bv hebben gewerkt, is niet onredelijk. X bv heeft verder onvoldoende gesteld om te komen tot een matiging van de aansprakelijkstelling. Het hof verklaart het hoger beroep van X bv ongegrond en bevestigt de beslissing van de rechtbank.

Meer informatie: Hof 's-Gravenhage, MK II, 10 mei 2010, nummer BK-09/00651

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.